Abu Melle
journalistieke producties

Nieuws-(archief)

uit Driebergen en omgeving

 

·        Abu Melle was van '98 tot '02 als freelance journalist verbonden aan het Utrechts Nieuwsblad.

·        Hieronder de artikelen uit het jaar 1999


archief 98       archief 2000       archief 2001   
 


abumelle@xs4all.nl

Abu Melle Index


(??/12/99)

Randweg nadrukkelijk in beeld
Raad toch akkoord met onderzoek station

driebergen_ Na drie officiele vergaderingen en een handvol informele overlegjes is de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling alsnog akkoord gegaan met het 'plan van aanpak stationslocatie'. De toezegging dat ook een kleinschalig station onderzocht zal worden, trok de raadsleden over de streep. Verder komt ook de 'randweg' langs de A12 opnieuw in beeld.

Het onderzoek naar de toekomstige locatie en omvang van het NS-station moet leiden tot een uitspraak over het gewenste trace van hogesnelheidslijn en verdubbelde A12. De minister van Verkeer en Rijkswaterstaat heeft alle gemeenten die liggen langs de hogesnelheidslijn gevraagd een voorkeur uit te spreken. In de loop van 2001 neemt de minister een besluit.
De opzet van het onderzoek, dat Driebergen gezamenlijk uitvoert met Zeist, leidde drie  weken geleden tot grote ontevredenheid bij de commissieleden. Zij voelden zich gepasseerd, volgens hen ging het onderzoek uit van een te omvangrijke ontwikkeling rond het station. Met name het beoogde transferium en de ontwikkeling van hoogwaardige kantoren zou een aanzuigende werking vanuit de regio bewerkstelligen. Hieronder zouden vooral de landgoederen en natuurgebieden in het gebied te lijden krijgen.
Wethouder D. Altena, portefeuillehouder A12/HSL, heeft altijd ontkent dat een grootschalige ontwikkeling rond het toekomstig stationsgebied beoogd wordt.  Door de tekst van de onderzoeksopzet aan te passen, overtuigde hij gisteravond ook de commissieleden van zijn gelijk. Nieuw in de onderzoeksopzet is de kleinschalige variant, waarin niet voor 2500, maar voor 1000 parkeerplaatsen voorzien wordt. Verder wordt expliciet uitgegaan van een 'voedingsgebied' van het station met een straal van 7 kilometer, ofwel een kleine 100.000 inwoners. Ook is het gevoelige begrip transferium in de nieuwe tekst vervangen door het neutrale 'overstappunt'.
Belangrijk is verder de grote nadruk die gelegd wordt op het zoeken naar oplossingen voor de fileproblematiek op de N225, of Hoofdstraat. Altena wees in dit verband op de 'westelijke aansluiting' op de A12, waarbij op- en afritten enige honderden meters richting Bunnik opschuiven. De minister heeft deze optie reeds naar de prullenbak verwezen. Altena benadrukte gisteravond dat hij
zwaar zal inzetten op de terugkeer van de westelijke variant. Volgens hem kan het een structurele oplossing bieden voor de congestie die bij de huidige aansluiting begint en zich vaak als een olievlek uitbreidt naar Driebergen zelf. Een 'randweg' langs de A12 zou het verkeer uit Driebergen naar die westelijke aansluiting moeten leiden. Naast de Hoofdstraat zouden ook de Arnhemsebovenweg, en een nieuw aan te leggen weg vanuit Hoenderdaal het verkeer naar de randweg moeten voeren. Opmerkelijk was de steun die ook Progressief Driebergen, tot nog toe verklaard tegenstander van nieuwe wegen, aan dit plan gaf.
 

naar boven


(??/12/99)
 
 

Volkskerstzingen met Dries van Agt

driebergen_Mr. A.A.M. van Agt, voormalig minister-president, neemt morgen (zondag) het meditatiekwartiertje van de Volkskerstzang voor zijn rekening.

Dries van Agt zal zijn gedachten laten gaan over het thema: 'is er na het millennium nog vrede mogelijk'. ,,We zoeken elk jaar een aansprekend figuur, om de mensen naar de kerk te krijgen. We hebben Alfrink gehad, ds. Nico ter Linden, en dit jaar dus Van Agt,'' aldus Tj. de Vries, sinds jaar en dag organisator van de Volkskerstzang. ,,Wat de Volkskerstzang is? Doel is dat jong en oud, interkerkelijk en onkerkelijk, gewoon samen die kerstliederen zingen.  Om het neutraal te houden hebben we vroeger gezongen in de GeVaTo, daarna in de garage van Sanato. Om de mensen toch iets meer comfort te bieden zingen we nu al vijfendertig jaar in de Grote Kerk,'' aldus De Vries, die rekent op een volle kerk. ,,Iedereen is welkom, kerkelijk of niet kerkelijk, gelovig of niet gelovig.'' De Volkskerstzang wordt verder omlijst door harmonie Aurora en  het Doornse koor 'Song of Spirit'. Het programma begint om 15.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Volgende week zondag 26 december, ook in de Grote Kerk en ook om 15.00 uur, is er een 'inloopkerstconcert', met het gospelkoor Pamfanos en het blazersquintet 'Funny Brass'. Toegang is gratis.

naar boven


(??/11/99)

Overleg over moskeebouw weer vlot getrokken



driebergen_ De partijen die betrokken zijn bij de bouw van de moskee aan de Akkerweg zijn weer 'on speaking terms'. Deze week overlegden gemeente, omwonenden en de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen over de voortgang van de bouw.

Die voortgang wil niet erg vlotten. De bouwtekeningen van de Marokkaanse moskee is goedgekeurd, de Turkse tekening wordt nog door de gemeente bekeken. Pas wanneer ook die tekening is goedgekeurd kan de gemeente de bestemmingswijziging van de grond in procedure brengen en kan ook de grond worden verkocht. Enige haast is geboden, over anderhalf jaar moeten de huidige onderkomens 'procedureel' worden opgeruimd. De woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap maande de gemeente daarom tot spoed met de bouwaanvraag.
N. Geerts, woordvoerder van de omwonenden, is blij dat de partijen weer met elkaar praten. ,,Zeker, dat is een goede ontwikkeling. Het wachten is nu op het beloofde communicatieplan. Dat had er eigenlijk al moeten zijn.'' Overigens beraadt het comite van omwonenden zich nog op de mogelijkheid in beroep te gaan tegen het ongegrond verklaren van hun bezwaarschrift. Het comite meende dat de gemeente onwettig handelde door de vergunning voor tijdelijke onderkomens te verlengen, maar de Driebergse bezwaarcommissie oordeelde anders.

naar boven


(??/11/99)
 
 

Per fiets meanderen langs de N225

driebergen/doorn_Het breed uitgemeten asfalt meandert strak zwart langs de N225. Per fiets zoef je tegenwoordig van Doorn naar Driebergen. Dat het een vooruitgang is, merk je ter hoogte van de Doornse Woestduinlaan. Daar gaat het oude, hobbelige fietspad over in de nieuwe fietssnelweg.

De aansluitingen van de fietsweg met zijwegen zijn naadloos, alleen het asfalt verschiet even van kleur. Uitbuigingen hebben de de fietsweg ver van de autoweg verwijderd, zodat fietsers de voorrang behouden. Zonder te hoeven remmen zoemen de wielen daarom vrolijk door, langs het Revius, waar grote scharen tieners en pubers de fietssnelweg opdraaien. En verder, waar het pad een flauwe bocht maakt en charmant tussen een paar bomen door klimt. ,,Zeker een vooruitgang,'' zegt moeder Ingrid, die het traject twee maal daags heen en weer fietst om dochter Vreni van buurtschap Boswijk naar school in Doorn te brengen. ,,Jammer alleen dat het niet verder het dorp in is doorgetrokken, want langs de Dorpsstraat is het pas echt gevaarlijk.''  Veel beter,'' zeggen ook Esmee (14) en Sabine (14), beiden van het Revius, ''want nu hoef je niet meer de kant in als er een brommer langs schiet. Nu nog even doortrekken langs de Dorpsstraat.''
Maar dat is gemeentegrond, daar gaat de provincie niet over. De provincie renoveerde de afgelopen zestien weken alleen het 2,9 kilometer lange provinciale deel van het fietspad. ,,Het werd te smal. Er gebeurden nogal wat ongelukken, fietsers onderling, fietsers tegen brommers,'' verklaart E. Milder, projectleider van de renovatie. Het traject tussen Doorn en Driebergen is een van de drukkere fietspaden in de provicie, per etmaal fietsen er een kleine 2500 mensen overheen. Tesamen met grondaankoop, nieuwe verlichting en aanleg van een aantal vluchtheuvels en oversteekplaatsen op de autoweg, kostte de nieuwe fietsweg 2,5 miljoen gulden.
,,Mooi,'' vindt de bediende van de Totalpomp even verderop,''nu kunnen ze met zijn zessen naast elkaar fietsen. En de auto's kunnen er op, om ongezien achter mijn kantoor te parkeren en in te breken. Is al gebeurd, veertien dagen terug.''  Tien meter verder slentert een groepje Beukenrode jongens over de volle breedte van het fietspad. ,,Wel mooi,'' vindt een van de jongens die nonchalant opzij stapt voor een passerende fietser, ''jammer alleen dat er voor ons geen voetpad gemaakt is.'' Een eindje verder, bij zorgcentrum Park Boswijk, is wel rijkelijk in voetpaden voorzien. De fietsweg loopt hier onnederlands hoog ten opzichte van de rijweg, de fietser kijkt bovenop de autodaken. Nog wat bochtjes en fraaie glooiinkjes verder, even voorbij de Hydeparklaan, hebben de ingenieurs zelfs gescheiden fietsrijbanen bedacht, met in het midden een rij eikenbomen. ,,We kregen geen kapvergunning, dus hebben we het zo opgelost,'' aldus projectleider Milder. Kritiekpuntje: de ene rijbaan buigt hier nogal bruusk af, de snelle fietser zal hier een stukje berm moeten nemen, of het elektriciteitskastje schampen. ,,Nou, dat heb ik niet geconstateerd, volgens mij is die bocht makkelijk te nemen''. Nog een kritiekpuntje: De putten zijn hier nogal armoedig verzonken in het fietspad van twee miljoen. Boink, zegt het voorwiel driemaal hard. Milder: ,,Is dat zo? Ach, we proberen het natuurlijk zo vlak mogelijk te krijgen, maar je redt het nooit helemaal.''

naar boven


(25/11/99)
 
 


Driebergse raad wil langer brainstormen over station

driebergen_ De Driebergse raad zet het licht nog niet op groen voor de volgende fase in het onderzoek rond de toekomst van het stationsgebied. De raadsleden voelen zich gepasseerd en zijn bang dat het de verkeerde kant op gaat. Ze willen eerst onderling discussieren en 'visie' ontwikkelen.

Gisteravond lag een voorstel op tafel waarmee verder gewerkt moet worden aan de 'ontwikkelingsvisie stationsgebied Driebergen-Zeist'. Een projectgroep van extern deskundigen en ambtenaren van Zeist en Driebergen gaat daarin een aantal varianten verder onderzoeken. De uitgangspunten die gehanteerd worden -een nieuw, groter en naar het westen of oosten verplaatst stationsgebied-  vonden diverse raadsleden echter te ver gaan.  Zo vond RPF/GPV raadslid J. Bos dat te veel varianten al op voorhand worden uitgesloten, terwijl er nog nauwelijks politieke discussie gevoerd is. Ook W. Golverdingen (VVD) miste visie in het stuk, maar vond juist dat er nog te veel kansloze varianten in onderzoek zijn. K. Geveke (D66) was geschrokken van het projectvoorstel, en deed het voorstel er een 'dagje op de hei' voor uit te trekken om te komen tot een duidelijke visie. O. de Jong van Progressief Driebergen was relatief mild in zijn kritiek, hij wilde slechts dat de projectgroep het onderzoek verruimd met een scenario dat uitgaat van beperkte groei. CDA-raadslid N.van Amerongen was de enige die het voorstel onomwonden steunde, zij vond haar collega's te behoudend: ,,Wat willen we nu eigenlijk met Driebergen. Moet het nog meer dan nu een slaapdorp worden, of houden we ook rekening met de jongeren in het dorp? We moeten verder kijken dan hier, verder Nederland, zelfs Europa in. Bovendien, je houdt het toch niet tegen.''
Daarmee raakte ze de kern van het ongenoegen van de raadsleden, die zich geconfronteerd zien met stapels rapporten vol onzekere plannen van hogere overheidslichamen. Nu ook het eigen college in die ratrace meegaat, voelt de raad zich gepasseerd. Bovendien heerst er het nodige wantrouwen ten aanzien van de belangen die Zeist nastreeft. In de wandelgangen heet het dat Zeist zijn zinnen heeft gezet op verplaatsing van het stationsgebied naar een braakliggend terrein van kwekerij Abbing op Zeister grondgebied, om nieuwe inkomsten te genereren. Volgens VVD'er Golverdingen dreigt Driebergen met het voorgestelde onderzoek in een 'fuik' te lopen en moet Driebergen nu vast de hakken in het zand zetten, want 'het gaat toch gebeuren dat de belangen uiteen gaan lopen.'
Geconfronteerd met de stevige oppositie tegen het voorstel konden de wethouders D. Altena en R. van de Kletersteeg niet anders dan inbinden. Ze zegden de raadsleden toe alle
opmerkingen in te passen in een nieuw voorstel, waarover de raadsleden op 6 december nog eens mogen discussieren. Blij waren de wethouders er niet mee, Driebergen zou met de nieuwe vertraging wel eens de beurt voorbij kunnen laten gaan. Wethouder Altena: ,,Gisteren sprak ik de Commissaris van de Koningin, volgens hem hebben we in Driebergen al veel te lang achterover geleund. Dat is niet waar, we werken al jaren keihard aan dit onderwerp. Toch moeten we nu heel snel aan de slag, anders verliezen we onze invloed.''

naar boven


 (24/11/99)

Driebergen worstelt met toekomst stationsgebied

driebergen_ Het stationsgebied mag verplaatst, mooier en iets groter worden. Maar het moet kleinschalig blijven en zeker niet promoveren tot randstedelijk knooppunt. Dat vonden de bezoekers van een thema-avond rond de ontwikkeling van A12, hogesnelheidslijn en het stationsgebied.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de lokale partij Progressief Driebergen, maar bezocht door veel mensen van buiten de partij. In het uit zijn voegen barstende zaaltje ontspon zich een levendige, maar nogal warrige discussie. Warrig omdat het onderwerp veel varianten kent, en vele bestuurslichamen zich er over buigen. De rijksoverheid denkt over het trace van de hogesnelheidslijn, rijkswaterstaat over de verbreding van de A12, de provincie over het randstadspoor en een transferium (een groot overstapstation). Onderzoeksbureau DHV heeft voor de gemeenten Driebergen en Zeist al die plannen bijeengeraapt, maar kan vooralsnog alleen ruwe schetsen presenteren. Toch moet ook Driebergen een standpunt bepalen, en juist daarover werd gisteravond gepraat. Sommige bezoekers zagen het geheel van plannen als een grote donderwolk boven Driebergen hangen: ,,De ontwikkelaars zijn al veel verder dan wij denken, zonder dat ze daar een door de politiek gedragen mandaat toe hebben,'' betoogde D66-lid J. Hardeman, die voorzag dat er straks naast het nieuwe station een kantoortoren van vele verdiepingen staat. ,,En dat noemen ze dan de groene plus variant!'' Ook andere sprekers keerden zich faliekant tegen transferia, kantoortorens, rondwegen en knooppunten, vanwege de 'aanzuigende werking' die het gebied wel eens 'naar de kloten' zou kunnen helpen.
Toch waren er ook mensen die kansen zagen liggen. PDR-lid Tijn Everse riep de bezoekers op zich niet defensief, maar pro-actief op te stellen: ,,We moeten meedenken, want die trein dendert voort. Wegschuiven is bovendien niet goed omdat je anders misschien blijft zitten met wat we nu hebben, en dat is ook onwenselijk.'' Everse zag vooral kansen in de verschoven G-variant, waarbij het spoor naast de verbrede A12 komt te liggen. Maar ook bij handhaving van het bestaande trace en met een transferium kan het gebied er beter uitkomen dan nu. ,,Zet er een toren neer, een pyramide voor mijn part. Een landmark, naast die ander merktekens die zich door de eeuwen heen aaneengeregen hebben tot wat we nu de Stichtse Lustwarande noemen.''
Om toch met iets concreets voor de dag te komen vroeg PDR-voorzitter H. Boeschoten de zaal een voorkeur uit te spreken voor het groene danwel het knooppuntscenario. Slechts drie handen gingen omhoog voor het knooppunt. PDR-raadslid O. De Jong zag tevreden hoe de overige vijfendertig handen kozen voor groen. De Jong moet morgen samen met zijn collega raadsleden besluiten waar het onderzoeksteam zich de komende maanden op moet richten. ,,Gelukkig ben ik vanavond weer 'gevoed' door mijn achterban. Ik zal zeggen dat we de kleinschalige optie verder uitgewerkt willen zien. Dan hebben we in ieder geval een heldere keus als we echt straks moeten kiezen.''(12/11/99)

naar boven


 (18/11/99)

Gigabytes en hyperlinks voor 65+

zeist/driebergen_ De stichting Sarah@Abraham levert panklare computerhulp aan mensen die op hun oude dag alsnog de digitale snelweg op willen. Bij de mensen thuis en met veel geduld: ,,De computer en internet kunnen veel ouderen uit hun isolement halen.''

Netty Pronk (73 jaar) zit lekker thuis achter een ultradun LCD scherm, waarvan de screensaver kleurige tropische vissen over koraalriffen en door helderblauw water laat zwemmen. Naast haar Bernadette van der Hoek (54), docent van de stichting Sarah@Abraham. Netty is niet bang voor de computer, zoals de meeste mensen, ze is juist wat ongeduldig. Haar hand schiet naar de aan/uit knop wanneer de computer meldt dat 'ie wil gaan slapen, om energie te besparen. Klik doet Netty. Plof, verdwijnt het beeld. ,,Wat doe je nu?, '' roept Bernadette verschrikt. ,,Ik doe hem uit.'' Maar niet zo, je moet wel op de correcte manier afsluiten.'' ,,O.''
Geduldig legt Bernadette vervolgens uit hoe het wel moet, stap voor stap. ,,Goed, daar gaan we. Ja, met je muis naar dat kruisje, klik maar.'' Bernadette van der Hoek: ,,Ik doe het een keer voor, daarna moeten ze zelf aan de slag. Eerst onder begeleiding, later kunnen ze terugvallen op de handleiding, die we voor iedere cursist apart aanpassen.''
Van der Hoek en haar drie collega's besloten jongstleden september tot oprichting van de stichting Sarah@Abraham, uit ergernis over de bestaande computercursussen. ,,We zagen veel oudere mensen dure cursussen volgen waar ze alleen maar van in de war raken. Teveel informatie krijgen ze daar, die bovendien weinig toepasbaar is. Dan zie je door de bomen het bos niet meer,'' aldus Van der Hoek.
Het is vandaag de zesde les voor Netty Pronk, onderwerp is de adressticker. De hele kerstpost van mevrouw Pronk zal dit jaar geautomatiseerd de deur uitgaan. In de voorgaande lessen leerde ze over de tekstverwerker, het internet en de electronische post. En de allereerste uren van de trajectbegeleiding werden besteed aan de aankoop van de computer, want ook daar assisteert Sarah@Abraham bij. Van der hoek: ,,Samen kiezen we het beste systeem, samen gaan we naar de winkel. Ik help de computer installeren, en pas de schermbelichting, de letterweergave en de muis aan. Dat zijn kleine dingetjes, maar wel heel belangrijk, u moest eens weten hoeveel mensen moeite hebben met dubbelklikken.''
Netty Pronk is inmiddels vrij vertrouwd met haar Pentium III, kloksnelheid 450mhz. ,,Het is heerlijk om les te krijgen op je eigen computer. Na de eerste twee lessen was ik nog wel down, ik dacht: dat leer ik nooit!,''zegt Netty Pronk, die routinematig een e-mailtje uit Tenerife binnenhaalt, ,,maar nu bezoek ik musea op het internet, zoek informatie op over medicijnen. Zondag moest ik naar de Bijlmer, even opgezocht op internet wanneer de trein ging.'
Sarah@Abraham is nu twee maanden bezig, en kan de vraag allang niet meer aan. Van der Hoek is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers, want Sarah@Abraham werkt zonder winstoogmerk. Betaalbaar is Sarah@Abraham daarom, voor slechts 25 gulden komt de computerhulp een uur aan huis. ,,Een computer kan ouderen uit hun isolement helpen. Bridgers kunnen bijvoorbeeld on-line bridgen op dagen dat de bridgeclub gesloten is,'' aldus Van der Hoek, die verder wijst op het herstelde contact met kinderen en kleinkinderen. ,,Computers zijn een gespreksonderwerp, als ouderen erover kunnen meepraten vinden ze weer aansluiting bij de generaties onder hen.'' Netty Pronk kan er zeker over meepraten: ,,Afgelopen had ik de kleinkinderen over de vloer, op mijn computer konden ze hun huiswerk beter maken.'' Netty Pronk wil nog veel verder met de computer: ,,Een computer is voor mij net als een naaimachine: ik wil er niet alleen mee zomen, ik wil ook knoopsgaten kunnen maken en er mee borduren.''
 

naar boven


 (2?/11/99)

Stichting Welzijn start meldpunt klachten regiotaxi

driebergen_ Ouderenwerker Johan Zikking van Stichting Welzijn Driebergen (SWD) wil met het meldpunt klachten regiotaxi niet alleen structuur brengen in klachten over dit vervoersysteem. Ook wil Zikking meer bekendheid geven aan de regiotaxi.

De regiotaxi is een gesubsidieerde vervoersvorm die de gaten vult van het bestaande systeem van openbaar vervoer. De regiotaxi heeft veel weg van de treintaxi, hij rijdt van deur tot deur en wordt gedeeld door meerdere passagiers. Hierdoor kunnen de wachttijden oplopen en wordt er nogal eens omgereden. Maar volgens Johan Zikking zijn de wachttijden regelmatig langer dan de maximale termijn van een half uur. ,,Dat kan oplopen tot anderhalf uur. En dat wachten geeft spanning hŠ, vooral als mensen hun afspraak mislopen.'' Omdat het aantal klachten opvallend hoog is, heeft Zikking een meldpunt klachten regiotaxi in het leven geroepen. ,,Om in die klachtenreeks structuur te brengen, inzicht te krijgen waar de problemen precies zitten. Dan kunnen we er iets aan doen.'' Veel van de klachten die Zikking bereiken gaan over de ritprijs, regelmatig zouden chauffeurs teveel berekenen. De regiotaxi hanteert een zonesysteem, net als de lijnbussen. Per zone moet 2,45 betaald worden, plus nog eens 2,45 instaptarief. ,,Ik heb het persoonlijk meegemaakt dat teveel zones berekend werden. Connexxion (die het systeem coordineert) maakt gebruik van gewone taxibedrijven, en sommige chauffeurs weten kennelijk niet hoe het systeem werkt,'' aldus Zikking, die het meldpunt ook in het leven geroepen heeft om meer publiciteit te geven aan de regiotaxi. Passagiers kunnen daarom niet alleen voor vragen, maar ook voor informatie terecht bij Zikking: ,,Want het is een goed systeem. Alleen weten veel te weinig mensen dat het bestaat. Ik heb soms de indruk dat de gemeenten, en Connexxion, er alles aan doen om er geen bekendheid aan te geven. Het lijkt wel of het product niet gewenst is.'' Het meldpunt is elke ochtend tussen 09.00 en 10.00 uur bereikbaar onder nummer 0343 523007.

naar boven


 (15/11/99)

Politici willen snel visie over station

driebergen_ Februari volgend jaar komen de gemeenten Driebergen en Zeist met een definitief standpunt over de toekomst van het stationsgebied. Dat zegt wethouder Altena na verwijten van Driebergse politici over het vermeende gebrek aan visie van de gemeente.

Begin volgende eeuw vinden omvangrijke ruimtelijke ingrepen plaats aan de westkant van Driebergen, rond NS-station, spoorweg en de snelweg A12. Hoe omvangrijk is mede afhankelijk van de wensen van de omliggende gemeenten. Zeist en Driebergen proberen daarin gezamenlijk een visie te ontwikkelen.
Wethouder Altena presenteerde gisteravond een nieuw rapport aan de Driebergse raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling. In het rapport is de keuze aan mogelijke varianten verkleind, maar wordt nog altijd geen duidelijk standpunt ingenomen. Zo rept het rapport over 'een beslissing die in grote mate afhangt van de visie op de toekomstige ontwikkelingen in het gebied'. Dat gebied heeft volgens het rapport 'veel kwaliteiten, maar ook veel potenties'.  Om tot een standpunt te komen wordt de komende maanden verder gewerkt aan een 'ontwikkelingsvisie'.
Nieuw element in het rapport is de 'oostelijke variant', waarin het station verplaatst wordt naar het gebied waar nu het park Beerschoten-Willinkshof en de hockeyclub Shinty liggen. Hierdoor zou landgoed de Reehorst grotendeels gespaard kunnen blijven. Bovendien zou deze variant 'verkeerskundige voordelen' bieden.
Ook over de omvang van het nieuwe station en de omliggende bedrijvengebieden doet het rapport nog geen uitspraken, behalve dat de mogelijkheid van een 'knooppuntontwikkeling' stevig wordt benadrukt. Als het station promoveert tot een knooppunt, dan zouden nieuwe aan- en afvoerwegen rond het station moeten worden aangelegd en zou het kantooroppervlak met 100.000 vierkante meter kunnen toenemen. Van belang in dit verband is ook het onderzoek dat de provincie momenteel uitvoert naar de haalbaarheid van een transferium rond het station.
te traag
Driebergse politici vinden dat de gemeente te lang doet over het formuleren van een duidelijk standpunt.  Volgens D66-leider C. Maas is het gezamenlijke onderzoek 'geen goedlopend traject'. Progressief Driebergen (PDR) stelt dat het een 'bedroevende zaak is dat er uit Driebergen geen geluid wordt vernomen, behalve dan soms verdeelde en onduidelijke standpunten'.
Wethouder Altena intussen benadrukt dat beide gemeenten er intensief mee bezig zijn. ,,Het vergt veel tijd. Er zijn dagelijks meerdere ambtenaren mee bezig, en ook voor de wethouders is het een halve dagtaak,'' aldus Altena, die van mening is dat een gedegen en goed beargumenteerd standpunt veel meer waarde heeft dan 'gewoon maar iets roepen'.
De VVD waarschuwt er al jaren voor dat de belangen van Zeist en Driebergen niet parallel lopen. Volgens fractieleider B. de Vogel zou wethouder Altena zelfs 'teveel aan het handje van Zeist lopen'. Ook andere fracties hebben niet veel op met de samenwerking tussen Zeist en Driebergen. Alleen Altena's eigen partij, het CDA, steunt de wethouder in de gekozen strategie. De partij toont zich bovendien voorstander van een 'beheerste knooppuntontwikkeling', waarbij ook de randweg om Driebergen weer in zicht moet komen. D66 en Progressief Driebergen zijn mordicus tegen grote ingrepen en extra ontsluitingswegen. RPF/GPV wil de knooppuntontwikkeling in dit stadium 'nog niet uitsluiten'.
Voor de verdere uitwerking van een ontwikkelingsvisie werken Zeist en Driebergen samen met een tweetal adviesbureaus. Afgezien van de ambtelijke kosten is hiervoor 371.000 gulden nodig. Het zojuist afgeronde deelonderzoek heeft al 140.000 gulden gekost. Driebergen betaalt de helft van alle kosten, en zou dus een kwart miljoen gulden moeten betalen. In het beleidsplan 1998-2002 is een bedrag van 175.000 begroot voor onderzoek, de overige 75.000 wil Altena uit de algemene reserve halen.

naar boven


 (12/11/99)

Sparrendaalmiljoenen in de ijskast
Champ 'Aubert mag jaartje door

driebergen_ De Traaij wordt vervroegd afgesloten, de twee miljoen voor buitenplaats Sparrendaal gaan voorlopig in de ijskast, en het voorstel rond subsidiestop en verkoop van Champ 'Aubert gaat een jaartje van tafel. Dat zijn de uitkomsten van de algemene beschouwingen van gisteravond, die tot diep in de kleine uren voortduurden.

De beschouwingen begonnen wat lauw, maar werden spannend toen het college van b en w aan de wensen van de gemeenteraad niet tegemoet kwam. Hierdoor kreeg het college laat op de avond alsnog een aantal moties voorgeschoteld. Een RPF/GPV motie over een proefafsluiting van de Traaij werd in afgezwakte vorm overgenomen. Fractieleider A. Berger wilde de winkelstraat per 1 januari 2000 voor een half jaar op proef afsluiten voor autoverkeer, ,,omdat we daar al zes jaar mee bezig zijn en eigenlijk iedereen het wil. Ons geduld is op. Met een proefafsluiting kunnen we aan de ondraaglijke traagheid van de procedures een eind maken,'' aldus de fractieleider van RPF/GPV. De motie ging van tafel toen wethouder R. van de Kletersteeg beloofde haast te maken met de afsluiting. ,,Ik zal het vooruitschuiven, goed, maar niet zonder u op de consequenties te wijzen. Want andere straten (Bosstraat, Nassaulaan) zullen dan met veel meer verkeer te maken krijgen,'' aldus de wethouder, die dacht dat de proefafsluiting binnen 'een paar maanden' te kunnen realiseren.
Ook over het onderwerp Sparrendaal moest het college water in de wijn doen. De raad besliste, tegen de zin van het college, dat de twee miljoen die zijn gereserveerd voor achterstallig onderhoud en restauratie van buitenplaats Sparrendaal in de ijskast gezet worden. De raad wilde niet dat de twee miljoen als bruidschat gezien worden door monumentenvereniging Hendrick de Keijser, waarmee de gemeente sinds kort onderhandelt over overname van de buitenplaats.
Een derde onderwerp waarop het college in het stof moest bijten was sociaal-cultureel centrum Champ 'Aubert. Het college wil Champ 'Aubert verkopen en de subsidie stopzetten, de raad vond het daarvoor nog te vroeg. Wethouder H.J. Derksen beloofde daarop de besluitvorming hierover uit te stellen. Overigens is de toekomst van het centrum allerminst verzekerd, de eventuele verkoop en subsidiestop staat nu op de agenda van volgend jaar.
Minder moeite had het college met een CDA-motie die opriep stelling te nemen tegen een proef met rekeningrijden. De motie kreeg de steun van college en gemeenteraad, uitgezonderd D66 en RPF/GPV, die vonden dat in de motie teveel eigenbelang meespeelde.
Opmerkelijk was verder de discussie over de zelfstandigheid van Driebergen. D66 is al langer voor het bestuurlijk samengaan met buurgemeenten, gisteravond kon fractieleider C. Maas constateren dat ' het inzicht begint door te sijpelen dat Driebergen bestuurlijk wel eens te klein zou kunnen zijn'. Aanleiding daarvoor waren de woorden van VVD-fractieleider B. de Vogel, die twijfelde of er nog wel 'bestaansrecht is voor een dorp met 18.000 inwoners'. Ook RPF/GPV-fractieleider sprak zijn zorg uit, volgens hem wordt de 'schaal van besturen in Driebergen misschien wel te klein'. Toch haalde een VVD-motie om een onderzoek te starten naar een mogelijk samengaan van Driebergen met ander gemeenten het niet. Ook D66 en RPF/GPV vonden dat de bespreking over bestuurlijke samenwerking, wat iets anders is als samengaan, die nu gevoerd worden eerst moeten worden afgerond.
Overigens eindigde de algemene beschouwingen in mineur nadat de VVD de gehele begroting afstemde, wat ongebruikelijk is in de gemeentepolitiek. De VVD deed dit omdat er volgens fractieleider De Vogel teveel risico kleefde aan de door wethouder Altena verzonnen Zalmsnip-constructie. De wethouder wil de honderd gulden lastenverlichting via de afvalstoffenheffing terugsluizen naar de algemene middelen van de gemeente. Volgens De Vogel zou de minister van financien zo'n constructie wel eens nietig kunnen verklaren. Altena ontkende dit: ,,Bijna alle gemeenten doen dit, dus zal de minister er niets tegen doen.''  Navraag bij het ministerie van financien leert dat Altena gelijk heeft, volgens de voorlichter zal de minister met de constructie akkoord gaan.

naar boven


 (10/11/99)

Groene Long terug als nieuwbouwlocatie

driebergen_ De gemeente Driebergen wil de Lange Dreef opnieuw bij de provincie voordragen als nieuwbouwlocatie. Een eerder poging leed begin jaren '90 schipbreuk door toedoen van omwonenden, verenigd in de actiegroep Groene Long.

De locatie Lange Dreef wordt omgeven door de flats van de Lange Dreef en het landgoed Dennenburg en bestaat uit weilanden en twee kwekerijen. In het oude plan moesten die plaats maken voor een kleine honderd woningen en een complex met seniorenwoningen. In het nieuwe plan is er ook ruimte voor woonwagenstandplaatsen. De gemeente denkt dat de kans van slagen van het nieuwe voorstel hierdoor toeneemt. Driebergen is deelnemer aan het regionale woonwagenschap en moet de komende jaren 37 plaatsen realiseren. Volgens de gemeente is de Lange Dreef de enige locatie voor woonwagenstandplaatsen. In een notitie zegt het college van b en w dat  ,,wanneer de gemeente probeert deze locatie te ontwikkelen, maar er niet in slaagt, bijvoorbeeld doordat de provincie medewerking weigert, dan staat vast dat de gemeente gedaan heeft wat zij kon en dat de taakstelling niet kon worden gerealiseerd''.
Wethouder R. van de Kletersteeg noemt dit laatste een tactische overweging,  maar ontkent de provincie met het plan voor het blok te zetten. ,,We hebben het hele dorp onder de loupe genomen, het is echt de enige locatie. Bovendien wordt er toch al gewerkt aan een nieuw streekplan,''  aldus de wethouder. De provincie hield begin jaren '90 een plan voor nieuwbouw langs de Lange Dreef tegen, mede na fel actie voeren van de actiegroep de Groene Long,  die het gebied als een 'Groene Long' in de bebouwde kom behouden wil. Ook de provincie vond destijds dat woningbouw niet paste in het streekplan, waarin het betreffende terrein als agrarisch gebied is ingetekend. Ook valt het gebied vooralsnog onder de plannen rond het Langbroekerweteringgebied en de Kromme Rijn.
De gemeente vindt dat het betreffende gebied planologisch bij de bebouwde omgeving hoort, nu is het dorp volgens hen 'onaf'. De gemeente wil graag bouwen omdat er vraag is naar meer woningen, met name ouderen- en eengezinswoningen. Ook leeft de vrees dat het inwonertal onder een kritische grens zakt, waardoor zelfstandigheid in het geding komt.

naar boven


 (9/11/99)

Champ'Aubert: geen exploitatietekort

driebergen_ Sociaal-cultureel centrum Champ 'Aubert kampt noch met exploitatietekorten noch met een verlies van de sociaal-culturele functie. Het bestuur begrijpt daarom ook niets van het gemeentelijke voorstel de subsidie te schorsen en de voormalige boerderij te verkopen: ,,Het ergste is nog dat het zonder overleg en zonder inspraak gebeurt,'' aldus voorzitter Alphons Olthof.

Olthof zegt dit na afloop van een bestuursvergadering in een van de bovenzaaltjes van Champ 'Aubert. Beneden in de grote zaal bridgen de bridgers van ABCD hun dertiende jaar vol, kaartje in de hand, glaasje op tafel. De stelling van de gemeente dat Champ 'Aubert te maken heeft met een terugloop aan sociaal-culturele activiteiten en daarom het bestaanrecht heeft verloren, snijdt volgens voorzitter Olthof geen hout. ,,Driekwart van de activiteiten zijn sociaal cultureel, en nog eens twintig procent semi-cultureel. Dat is de opdracht die we van de gemeente hebben gekregen, die voeren we uit.''
De monumentale boerderij Champ 'Aubert werd dertien jaar geleden, tegelijk met de oplevering van nieuwbouwwijk Hoenderdaal, voor een kleine miljoen gulden opgeknapt en verbouwd om accomodatie te bieden aan sociale, culturele en verenigingsactiviteiten. Een zaaltje huren is goedkoop, ook vanwege de subsidie, die overigens via de huur grotendeels terugvloeit in de gemeentekas. Toch wil de gemeente de subsidie intrekken en de boerderij verkopen. ,,We zijn verbaasd en bedroefd, maar niet aangeslagen,'' zegt voorzitter Olthof, die de door wethouder Altena geschetste exploitatietekorten ontkent. ,,Er zijn geen exploitatietekorten. We hebben twee jaar geleden een beleidsplan voorgelegd en daarin gevraagd om extra geld, voor een verbouwing en een voorlichtingscampagne. Onze opdracht is dit gebouw in stand te houden, dan is een investering wel eens nodig. Op die voorstellen hebben we nooit een reactie gekregen. Nu heet het ineens dat we exploitatietekorten hebben.''
Volgens Hans van den Brink, sinds jaar en dag beheerder, draait Champ 'Aubert gewoon goed. ,,We hebben de Jazzoptredens, het literaire cafe, de baptisten op zondag, doorlopende exposities, twee bridgeclubs, trainingen, vergaderingen, presentaties, noem maar op.'' Voorzitter Olthof vertelt dat de gemeente in augustus nog voorstelde de bedrijfsvoering te commercialiseren. Verhuur aan feesten en partijen zou flink wat inkomsten kunnen genereren, zo was de gedachte. ,,Dat hebben we afgewezen. We willen best water in de wijn doen, maar het moet wel een sociaal-cultureel centrum blijven. We zitten hier niet om bedrijfje te spelen, daarvoor zijn we geen vrijwilliger geworden,'' aldus de voorzitter, die zich ontsteld toont door de manier waarop de gemeente overleg voert. ,,Jaren hoor je niets, en ineens ligt er zo'n voorstel. Een voorstel dat niet de gangbare inspraakprocedure volgt,'' aldus Olthof, die desalniettemin zijn geloof in de gemeenteraad nog niet verloren heeft: ,,We gaan er van uit dat er een verstandig besluit wordt genomen. Waar moeten al die mensen heen als Champ 'Aubert er niet meer is? Behalve Nieuw-Salem en een kerkzaaltje is er in Driebergen niets anders.''

Cijfers lopen uiteen
Champ 'Aubert ontvangt van de gemeente 83.700 gulden aan subsidie, en betaalt daarvan 74.800 terug aan huurlasten. Afgelopen jaar kreeg Champ 'Aubert 25.000 gulden extra subsidie, om een verwacht exploitatietekort te dekken. Door besparingen heeft het centrum daarvan slechts vierduizend gulden nodig gehad, de rest is teruggestort. Voor de komende jaren worden geen exploitatietekorten verwacht. De gemeente spreekt echter nog wel over te verwachten 'exploitatieproblematiek'. Volgens wethouder Altena zou het tekort dit jaar 25.000 bedragen, volgend jaar 35.000 en in 2001 zelfs 45.000.
 

naar boven


 (9/11/99)

Verkoop Sparrendaal aan vereniging Hendrick de Keyser serieuze optie

driebergen_ De stichting Buitenplaats Sparrendaal stelt voor het voormalige gemeentehuis te verkopen aan de vereniging Hendrick de Keyser. De exploitatie zou daarbij wel in handen moeten blijven van de beheerstichting.

De vereniging Hendrick de Keyser heeft de instandhouding van monumenten als doelstelling. De vereniging, die zich financiert via donaties, legaten en subsidies, heeft door het hele land 260 panden in haar bezit.
Met het voorstel doorbreekt de stichting Buitenplaats Sparrendaal de impasse die de afgelopen twee jaar is ontstaan in de discussie over de toekomst van Sparrendaal. Door het pand te verkopen wordt de gemeente van een zware last verlost, terwijl het voormalige gemeentehuis toch deels behouden blijft voor de gemeente. Doorgaans verhuurt de vereniging haar panden na restauratie aan particulieren en bedrijven, om zo het onderhoud te bekostigen. Maar Hendrick de Keyser heeft ook oude, monumentale gemeentehuizen in bezit gekregen, gerestaureerd en terugverhuurd aan de desbetreffende gemeente.
Stichtingsbestuur en gemeente hebben inmiddels orienterende gesprekken gevoerd met de vereniging, die daarin heeft laten weten belangstelling te hebben voor Sparrendaal. Uitgangspunt bij verkoop is dat beheer en exploitatie in handen blijven van de stichting. Hiermee zou de publieksfunctie van Sparrendaal gewaarborgd blijven, en zouden huwelijken en raadsvergaderingen onveranderd in het oude gemeentehuis kunnen plaatsvinden. Overigens betaalt vereniging Hendrick de Keyser zelden de marktprijs, maar meestal een symbolisch bedrag. Of  de gemeentelijke bijdrage aan restauratie en achterstallig onderhoud, eerder begroot op twee miljoen, nu niet betaald hoeft te worden is onzeker. Volgens gemeente en stichtingsbestuur is dat, evenals de verkoopprijs en de te verwachten huurlasten, 'uiteraard een kwestie van onderhandeling'.

Driebergen.Net
Of de twee miljoen nog onderwerp van gesprek zijn op de begrotingsraad van komende donderdag is nog onduidelijk. De raadsleden kunnen in elk geval wel rekening houden met de mening van zevenenzestig Driebergenaren die de moeite hebben genomen mee te werken aan de door de internetsite Driebergen.net uitgeschreven enquete over Sparrendaal. De respondenten zijn overwegend (56,2%) voor gedeeltelijk commerciele exploitatie van het pand, zoals ook de stichting Buitenplaats Sparrendaal voorstaat. Zestien procent vind dat het pand verkocht mag worden, terwijl een kwart van de respondenten bereid is meer belasting te betalen om commercie buiten de deur te laten. Veertig procent van de respondenten heeft er geen moeite mee dat de gemeente twee miljoen gulden wil uitgeven aan achterstallig onderhoud en restauratie. Voorzitter P. Jense van het stichtingsbestuur ziet de uitslag als een steun in de rug: ,,Het is prettig om ook eens wat positiefs te horen.''

naar boven


 (6/11/99)

Poetsen aan de 'Oude Ford'

driebergen_ Al meer dan duizend manuren poetsen en sleutelen vier brandweermannen aan een oude manschappen- en bluswagen van de Driebergse brandweer. Ze zijn over de helft, volgend jaar maart moet hun 'Oude Ford' weer door het dorp rijden.

Dertig emmers vol schroefjes, boutjes, ringetjes en moertjes leverde de ontmanteling van de robuust rode brandweerwagen op. ,,Maar niet voordat we hadden gefotografeerd hoe alles in elkaar zat,'' vertelt brandweerman Willem Klitsie, in een van de emmers grabbelend naar dat ene schroefje. Elke donderdagavond zijn Klitsie en zijn drie collega-liefhebbers in de kazerne te vinden om alle onderdelen weer op de juiste plek te krijgen.
In 1946 kwam de wagen, een Ford vrachtwagen van het type dat het Amerikaanse leger veel gebruikte in de bergen van Zuid-Oost Azie, voor 5845 gulden in het bezit van de gemeente Driebergen. Op last van de brandweercommandant werd meteen het dak van de cabine afgezaagd. ,,Er was nog een wagen, ook zonder dak. De commandant wilde geen watjes als brandweermannen,'' vertelt Klitsie, die uit een oud nummer van het verenigingsblad de volgende zinsnede opduikelde: ,,Leg voor 's nachts een wollen das gereed, want het valt niet mee, zo uit het warme bed op de koude wagen!''
Juist het afgezaagde dak maakt de 'Oude Ford' uniek, in Nederland, misschien wel in de hele wereld, rijdt er geen andere rond. Vorig jaar besloten Klitsie en drie collega's de wagen, die begin jaren zeventig voor een hele gulden van de gemeente werd gekocht, volledig te restaureren. WC en douche van de brandweerkazerne zijn sindsdien onderdelenopslag, en de wagen is omringd door een hekje. ,,Anders gooien ze de hele tijd die fietsen er tegen aan, he,'' zegt Klitsie, die beurzen bezoekt, collega's raadpleegt en internet afzoekt om zoveel mogelijk originele onderdelen te vinden. ,,Maar het is allemaal Amerikaans spul, moeilijk aan te komen. Dus soms moet je wel eens schipperen.''
De Oude Ford was versleten, verzakt, verbogen en gescheurd, maar gelukkig nog vrij compleet toen het karwei werd aangevangen. Het oude gereedschap, de zware koperen spuiten, de van sisal gemaakte slang, de originele koperen bel, alles werd opgepoetst en teruggeplaatst. Zo werd diep in het magazijn ook de oude schuimstraalpijp teruggevonden. Met van gemalen koeieklauwen gebrouwd schuim werd hiermee op het vuur gespoten. ,,Stinken joh, deed dat spul,'' weet Roel Bakhuizen, die nog menig ritje meereed op de Oude Ford. Vooral de grote brand op het Zeister Broederplein herinnert hij zich nog goed: ,,De hele nacht hebben we geblust. Andere wagens gaven een voor een de geest, onze Ford bleef stug doordraaien,'' vertelt Bakhuizen. 15298 brandweerkilometers maakte de Oude Ford in totaal, regelmatig ook naar de kurkplatenfabriek aan de Langbroekerdijk. Bakhuizen: ,,Wanneer dat was? Drie keer in de week, da's makkelijk.''
In maart moet het karwei af zijn, dan kan de wagen weer alles wat 'ie vroeger kon, als het moet ook blussen. Ongetwijfeld zal de glimmende Ford met de fiere neus dan nog vele demonstratiekilometers maken. En ongetwijfeld met vier van trots glimmende brandweerlieden er bovenop.

naar boven


 (6/11/99)

 Opnieuw zorg om overdracht Sparrendaal

driebergen_ De stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu keert zich tegen de overdracht van het beheer van Sparrendaal. De stichting heeft geen vertrouwen in de nieuwe beheerders, de Stichting Buitenplaats Sparrendaal.

Driebergen Rijsenburg Vroeger en Nu wil dat het beheer van het 'topmonument' voorlopig niet uit handen gegeven wordt. Het plan van de beheersstichting om de exploitatie middels beperkt commercieel gebruik rond te krijgen is volgens hen niet haalbaar. ,,Het is dan ook niet denkbeeldig dat Sparrendaal 'de markt op moet' en de publieke en culturele functie in het gedrang komt,'' zo laat de stichting weten.
Verder wil de stichting afstand nemen van 'met atronomische bedragen gelardeerde paniekverhalen als zou Sparrendaal op instorten staan'  en heeft het hen 'uitermate bevreemd dat maar liefst 47.000 gulden is uitgegeven aan een proefrestauratie van wandschilderingen'. Volgens de stichting is er weliswaar onderhoud nodig, maar is urgentie noch grootschalige restauratie op zijn plaats.
Geconfronteerd met de nieuwe oppositie tegen zijn plan laat voorzitter P. Jense van de beheersstichting weten dat de voortdurende tegenwerking hem begint te vermoeien: ,,We steken er verschrikkelijk veel tijd in om Sparrendaal te behouden voor Driebergen. Dan is het jammer als je telkens weer afgeschilderd worden als een soort clown die met een uit de hand gelopen hobby bezig is.''

naar boven


 (1/11/99)

DriebergenNet verder met digitale democratie

 

driebergen_ De website www.driebergen.net is een enquete gestart over de toekomst van buitenplaats Sparrendaal. Twee weken hebben de internettende Driebergenaren om hun mening te geven over subsidieren of verkopen van het oude gemeentehuis.

Webmaster Renk Knol hoopt dat lokale politici hun voordeel doen met de resultaten van de enquete. ,,Als er genoeg respons komt zal ik zeker een uitdraaitje sturen naar de fractievoorzitters,'' aldus Knol. Binnen de gemeenteraad bestaat verdeeldheid over het voorstel twee miljoen gulden uit de algemene reserve te halen voor verbouw en restauratie van het monumentale pand.
Tijdens de algemene beschouwingen van 11 november, dus daags na de beeindiging van de enquete, zal de raad over het voorstel moeten beslissen. ,,En dan is het goed als de burgers middels DriebergenNet de politiek kunnen beinvloeden,'' vindt Knol, die verwacht dat ongeveer vijftig mensen zijn enquete zullen invullen. Knol zegt uit eerder enquetes te kunnen opmaken dat een kleine groep regelmatige respondenten veel invloed heeft in de gemeente: ,,Ik merk dat het vooral opinieleiders zijn die reageren. Echt representatief wordt het pas als er zes, zevenhonderd mensen reageren, maar dat haal je nooit hier in Driebergen. Misschien is een vast burgerpanel van honderdvijftig mensen dan een beter idee,'' aldus Knol, van huis uit sociaal onderzoeker. Knol wil op DriebergenNet voorlopig elke maand een enquete houden. ,,Het zou mooi zijn als de samenleving de site zal gebruiken om met elkaar in discussie te gaan. Dat is wel een beetje mijn ideaal, ja. Waar de volgende enquete over zal gaan? Nou, het moeten niet altijd zware onderwerpen zijn. Wie het populairste raadslid is onder de internetters, dat lijkt me wel wat.''
 

naar boven


 (21/10/99)

Verbouwing gemeentehuis kampt met financieel gat

driebergen_ Het plan voor de verbouwing van het gemeentekantoor kampt vooralsnog met een flink financieel gat. Wethouder Altena verwacht het geld hiervoor wel te vinden. ,,Als het moet dan doen we het soberder. Maar ik sluit niet uit dat ik nog met een extra kredietaanvraag bij u kom.''

De omvang van het tekort is mede afhankelijk van de onderhandelingen met de politie. De politie wil graag bij de gemeente intrekken, het gemeentekantoor krijgt in dat geval een uitbouw van 170 vierkante meter aan de voorzijde.
De wethouder vraagt de gemeenteraad voorlopig om 1,1 miljoen gulden. Volgens de prognose van de architect gaat de verbouwing echter 2,1 miljoen gulden kosten. Wethouder Altena rekent nog op geld uit de onderhoudsreserve en een bedrag van 250.000 gulden dat over is van het afgelaste plan voor tijdelijke uitbreiding. ,,Her en der zullen we nog wel wat kunnen besparen. Maar voor het grootste deel zullen we stevig moeten onderhandelen met de politie,'' aldus Altena, die de meerwaarde van de 'synergie' die ontstaat als de politie in het gemeentehuis trekt belangrijker vindt dan het kostenbesparende element. ,,Het werkt drempelverlagend, zowel naar de burger als naar de politiek.''
Ook als de komst van de politie niet doorgaat wordt het gemeentehuis verbouwd, dan voor ruim 1,7 miljoen. Begin dit jaar besloot de gemeente niet verder te praten over verhuizing, nieuwbouw of een verdieping er boven op, maar het kantoor te verbouwen voor een verblijf van nog eens tien jaar. Het uit 1975 stammende gebouw krijgt een nieuwe hal, met publieksvriendelijke balies die een doorkijkje bieden op de tuin van Sparrendaal. Verder wordt het gebouw aangepast aan de hedendaagse eisen van de Arbo-wet. Er komt een kolfkamer voor zogende ambtenaren, een apart hokje voor rokende ambtenaren en een bedrijfsrestaurant. Politie en sociale dienst strijden nog om de ruimte voorin het gebouw, vooralsnog is de strijd beslist in het voordeel van de laatste. Het politiekantoor zou dan wel een eigen ingang krijgen, ter hoogte van de bushalte aan de Hoofdstraat.
De uitbouw aan de voorzijde krijgt volgens architect Van Eck een uitnodigende gevel, ,,die aansluit op de rest van het gebouw, maar het ook een moderne uitstraling moet geven.'' Volgens wethouder Altena zitten er aan de voorlopige bouwtekeningen geen 'gouden randjes'. ,,We zijn uitgegaan van de absolute minimumeisen. U kunt er op rekenen dat als we dingen vinden die alleen maar 'nice to have' zijn, dat we die dan schrappen.'' Toch keken de raadsleden bedenkelijk bij de uitleg over de financiele onderbouwing van het plan. ,,U vraagt over vier weken van ons een ja of een nee. Ik vind het heel moeilijk om zo'n antwoord te geven op basis van deze gegevens,'' aldus raadslid O. de Jong
 

naar boven


 (30/10/99)

Vorsers van het verleden

driebergen_ Al acht jaar lang snuffelen vrijwilligers elke dinsdagochtend in het gemeentearchief in de kelder van Sparrendaal. ,,Soms denk je: ach, eigenlijk verandert er niets.''

Aan zware houten tafels in de keuken van Sparrendaal, de enige ruimte van het pand die nog in originele staat verkeerd, zitten vanochtend vier amateur-geschiedsvorsers. Bril op de neus, gebogen over mappen met vergeelde papieren. Gerard Achterberg, door de Driebergse schietclub gedetacheerd in de kelder van Sparrendaal ter voorbereiding aan de eeuwviering van volgend jaar, schenkt koffie, gemeentekoffie: ,,De gemeente is erg vriendelijk, vertrouwt ons volkomen.''
Ruim acht jaar geleden staken de vrijwilligers van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu voor het eerst hun neus in het gemeentearchief. Eerst onder aanvoering van plaatselijk historicus Dick Steenwijk, en tegenwoordig onder begeleiding van de streekarchivarus, pluizen ze het omvangrijke archief na op belangrijke en memorabele gebeurtenissen uit het lokale verleden. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen opdracht. Zo stelt H.G. Willemsen, 71 en vroeger zeeman, een zo compleet mogelijke lijst van gemeenteraadsleden samen. ,,Vroeger werd dat niet geboekstaafd, nee. Dat gebeurde pas in de jaren dertig, toen werden voor het eerst lokale verkiezingen gehouden. Daarvoor werden ze gewoon benoemd.''
E. Gorts(o met umlaut, dus geurts), gepensioneerd huisvrouw, is net begonnen aan het omvangrijke archief van de gedreven journalist Wim Harzing, dat door de erven is overgedragen aan de stichting. Gepensioneerd bouwkundige J.W. de Vries inventariseert, rubriceert en omschrijft de foto's uit het gemeentearchief. Onlangs nog dook een foto op van even na de oorlog, van meisjes die publiekelijk worden kaalgeschoren. ,,Die bergen we dus heel goed op. De eerste vijftig jaar mag niemand daar inzage in hebben. De meisjes zijn herkenbaar, en sommige van hen wonen hier nog in het dorp. Dus dat ligt te gevoelig.''
De bronnen waaruit de archivarissen putten, liggen opgeslagen achter een zware deur, recht tegenover de keuken. Een ventilator zoemt de lucht op de juiste vochtigheidsgraad. Lange rijen bruine dozen staan in grote schuifkasten, op hun rug staan de onderwerpen geschreven: 'Pompgemaal Engweg' of  'Vernietigen in 2000'. ,, 's even kijken,'' helpt Willemsen. ,,O ja, die zit vol met brieven van een laboratorium, dat de gemeente de lijken van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap niet mogen begraven. Nee, daar doen we niets mee, ook dat is te persoonlijk.''
In een zijkamertje typt Willem Verheul, een ex-chemicus van 76 jaar, alle 21 Doornse geboortes uit 1818 in een computer. ,,Driebergen heb ik af. Doorn is moeilijker, daarvan is alles handgeschreven, in oud-Nederlands. In de loop der eeuwen is dat moeilijk leesbaar geworden,'' vertelt Verheul, met een loupe turend op het dikke, bijna verpulverde papier. ,,Uiteindelijk komen de gegevens beschikbaar op internet. Iedereen die dat wil, kan dan zijn genealogie nagaan,'' aldusVerheul.
,, Ik denk we allemaal nogal nieuwsgierig van aard zijn,'' zegt Willemsen,'' naast dat het gewoon gezellig, nuttig en leuk werk is. In een oude krant lees ik bijvoorbeeld over het muurtje bij de Verheullaan, dat het zo'n gevaarlijk punt is. Of de knik in de Bosstraat, daar praatten ze tachtig jaar geleden ook al over. Trouwens, in dezelfde krant las ik over de oorlog in Servie, vandaag staat precies hetzelfde in de krant. Dus eigenlijk verandert er niets.''

naar boven


(12/10/99)

Gemeente gunt burger half oor

driebergen_ De gemeente komt gedeeltelijk tegemoet aan het wensenlijstje van de Driebergse burger, zo blijkt uit de begroting voor het jaar 2000. De politiesurveillant mag voor de helft blijven en cultureel centrum Champ'Aubert mag verkocht, zoals de burger al aangaf in het voorjaar. Maar het zwembad krijgt er juist flink wat geld bij.

De politiesurveillant kreeg bij de in het voorjaar gehouden burgerraadpleging verreweg de meeste stemmen. Het college wil daarom de 130.000 gulden voor de twee politiesurveillanten niet wegbezuinigen, zoals eerder was afgesproken, maar alsnog voor de helft handhaven. Of het een politiesurveillant wordt is niet zeker, wellicht wordt voor de 65.000 een stadswacht of boswachter aangesteld. Aan andere voorkeuren van de burger wordt niet tegemoet gekomen. Zo krijgen de onderwerpen buurtpreventie en jongerenwerk, de nummers twee en drie van het wensenlijstje, er geen extra geld bij.
Het verkopen van gemeentelijke eigendommen, de nummer een op het bezuinigingslijstje van de Driebergenaar, wordt wel overgenomen. Champ 'Aubert lijkt daarvan het voornaamste slachtoffer te worden. Naast het stopzetten van de subsidie (netto10.000 gulden) aan het cultureel centrum, stelt het college voor de voormalige boerderij te verkopen. Champ 'Aubert worstelt al een tijdje met exploitatietekorten. Bovendien komt de sociaal-culturele functie van Champ'Aubert steeds minder uit de verf.
Populair bij de burgers was ook het verlagen van de subsidie aan zwembad De Zwoer, maar daarvan is niets terug te vinden in de begroting. Sterker nog, het zwembad, de nummer vier van het bezuinigingslijstje, krijgt er bijna twee ton bij. Vorig jaar nog werd een bezuiniging van 40.000 gulden overwogen. Even voor de zomer was dat al omgebogen in een verhoging van 100.000 gulden op de bijdrage van een klein half miljoen. Nu het exploitatietekort nog groter is dan werd verwacht, krijgt het zwembad er zelfs 182.000 gulden (structureel) bij. Overigens hoest het zwembadbestuur zelf ook een ton op, mogelijk door een kwartje meer voor een kaartje te vragen. Aan het verzoek van het bibliotheekbestuur om eenmalig 134.000 gulden beschikbaar te stellen voor het inlopen van achterstallig onderhoud wordt niet tegemoet gekomen.
Een ander opvallend element in de begroting 2000 is de verbouw en herinrichting van het gemeentekantoor, vanwege ruimtegebrek en andere slepende Arbo-problemen. Bovendien wordt de balie vernieuwd, krijgen de ambtenaren eindelijk hun felbegeerde kantine en trekt de politie bij de gemeente in. De tijdelijk uitbreiding met noodgebouwtjes is niet meer nodig, de 250.000 die daardoor overblijven worden overgeheveld naar de verbouw van het gemeentehuis. Daarvoor is in totaal 1,1 miljoen geraamd.
De extra kosten voor zwembad en verbouw gemeentehuis zorgen voor een tekort op de begroting. De inkomsten moeten daarom vergroot, tarieven zoals begrafenis- en bouwleges (80.000) zullen volgend jaar stijgen. Ook wordt het twee jaar geleden afgestemde idee 'reclameuitingen aan lichtmasten' te verkopen (30.000) opnieuw opgevoerd. Een 'boventrendmatige' OZB-verhoging van 1% moet nog eens 65.000 opbrengen.
Driebergen gaat de zalmsnip volgend jaar slechts 'administratief' uitkeren aan de burgers. Op de afvalstoffenheffing wordt de zalmsnip wel in mindering gebracht, maar de heffing wordt tegelijkertijd met honderd gulden verhoogd. De constructie is verzonnen om 'problemen met de minister te voorkomen'. Hiermee doelt de gemeente op het ministeriele dreigement om gemeenten te beletten de uitkering naar de algemene middelen over te hevelen. Mocht de constructie niet haalbaar zijn, dan zal de gemeente genoodzaakt zijn de OZB met nog eens twaalf procent te verhogen. De burger merkt hier per saldo weinig van, zij het dat de OZB naar draagkracht wordt geheven en de afvalstoffenheffing niet.
Ook de rioolbelasting stijgt volgend jaar flink, van 70 naar 125 gulden. Volgens de gemeente stijgt de belastingdruk voor een gemiddeld huishouden volgend jaar met 7,5%. Daarbij is de niet uitgekeerd zalmsnip overigens niet meegerekend. Wordt die wel meegerekend, dan stijgt de belastingdruk met 14%. Overigens staat de begroting nog niet vast, de gemeenteraad kan op de begrotingsraad van 11 november wijzigingen aanbrengen.

naar boven


 (13/10/99)

Champ 'Aubert verbaasd over voorstel

driebergen_ Het stichtingsbestuur van Champ'Aubert reageert verbaasd op het voorstel de subsidie in te trekken. Het voorstel de voormalige boerderij zelfs te verkopen heeft hen nog niet bereikt.

De subsidie aan Champ 'Aubert bedraagt 84.000 gulden, maar de stichting betaald daarvan weer 75.000 terug aan huur. Per saldo ontvangt Champ  'Aubert dus niet meer dan een kleine tienduizend gulden. ,,Wij hebben met verbazing kennis genomen van het voorstel de subsidie in te trekken,'' zegt voorzitter H. Olthof van Champ 'Aubert, ,,want er is geen enkele reden voor.'' De gemeente voert als reden aan dat de sociaal-culturele functie van de Champ 'Aubert sterk verminderd is, waardoor steun niet meer past in het welzijnsbeleid. Bovendien spreekt de gemeente over een 'exploitatie-problematiek'. Beide argumenten bestrijdt Olthof: ,,Zeventig procent van alle activiteiten hebben een sociaal-cultureel karakter. Veel Driebergse verenigingen houden hier bijeenkomsten en vergaderingen. Wij zijn een financieel gezonde stichting die een belangrijke functie in het dorp vervult.''
Olthof is officieel nog niets verteld over het voornemen het cultureel centrum af te stoten. ,,Ik weet dat er ideeen over zijn, maar die zijn er al acht jaar. Dat het een concreet voorstel is, dat is ons niet bekend. Kijk, het gaat om de essentie. Wil je een sociaal-cultureel centrum dat faciliteiten biedt aan alle verenigingen, of wil je dat niet,''  aldus Olthof, die de toekomst nog niet somber inziet. ,,Nee, we zitten nu niet meteen in de put. Ik vertrouw er op dat de gemeenteraad een overwogen beslissing neemt. Wij zijn gezond en gaan door.''

naar boven


 (13/10/99)

Zwembad verheugd over begroting 2000

driebergen_ Zwembadvoorzitter W. Derksen is verheugd over het gemeentelijke voorstel De Zwoer extra bij te staan. ,,Maar eigenlijk neemt de gemeente nu eindelijk haar verantwoordelijkheid.''

,,We hebben al jaren geleden aangegeven dat er problemen aankomen. Nu is er inderdaad een groot gat. Daar zijn we de komende jaren nog niet klaar mee,'' waarschuwt Derksen, die blij is dat de gemeente eindelijk inziet dat het zwembad een degelijke onderneming is. ,,We hebben het allemaal uit laten zoeken en een goed rapport gekregen. Het loopt goed, maar er zijn een paar problemen die moeten worden opgelost,'' aldus Derksen, die zegt dat waarschijnlijk ook de toegangsprijs wordt verhoogd. ,,Een kwartje? Misschien wel met meer. Maar een prijsverhoging brengt per saldo niet zoveel op, omdat er dan minder mensen komen.'' Volgens Derksen zijn delen van het zwembad hard aan groot onderhoud toe, en het potje daarvoor is leeg. De gemeente wil de bijdrage van een half miljoen mede daarom met 182.000 gulden verhogen. ,,Het dak moet aangepakt, dat kost al ruim een ton. Het probleem is natuurlijk dat er geen alternatief is.'' Derksen doelt daarmee op de leningen die de gemeente in het verleden aan de zwembadstichting heeft verstrekt, in totaal gaat het om ruim acht miljoen. Hierdoor is de gemeente met handen en voeten gebonden aan het zwembad, zonder steun kan die rente en schulden niet aflossen. Raadsleden spreken in dit verband wel over een relatie die is uitgegroeid tot 'het waterhoofd van de gemeente'. Het zwembad is via een contract met de gemeente in bezit van de zwembadstichting. Verkopen kan wel, door het contract te ontbinden. Maar daar zitten volgens de gemeente 'erg veel juridische en financiele haken en ogen aan'. Een andere mogelijkheid is het zwembad te privatiseren, maar ook daar ziet Derksen niets in: ,,Dat hebben ze in Doorn gedaan. Maar daar moet de gemeente er ook nog steeds een half miljoen per jaar bijleggen.''
 

naar boven


 (09/10/99)

Zustergemeente wil afval Driebergen zien

driebergen_ De stedenband met het Tsjechische Semily groeit. Vorige week opende in Sparrendaal een tentoonstelling met glaskunst uit de buurt van het stadje aan de voet van het Reuzengebergte. Deze week bekijkt een Semilese delegatie hoe Driebergen leeft en bouwt, maar vooral hoe het zijn resten afvoert.

Loco-burgemeester Macak van Semily wrijft zijn handen warm. Macak en drie van zijn ambtenaren zijn deze frisse donderdagochtend te gast op het Driebergse biezenveld 'de oeverzwaluw', even ten zuiden van de nieuwbouwwijk Hoenderdaal. ,,We beginnen eigenlijk aan het eind, want hier eindigt een deel van de afvalstroom,'' opent gastheer Rien van den Berg het bezoek dat drie dagen duurt en hen langs nieuwbouwwijken, rioolwaterzuivering, afvalverwerking en de gemeentewerkplaats voert. Het is eigenlijk een tegenbezoek, vorig jaar was een Driebergse delegatie te gast in Semily. Aangenaam verrast waren de Driebergenaren toen, want ze troffen er geen oude gribus, maar moderne faciliteiten. Alleen de riolering en de afvalinzameling, op die gebieden liepen ze in Semily wat achter.
Gemeenteambtenaar Werner Cornelisse vertelt de Tsjechen daarom over het hoe en waarom van het biezenveld. Dat het alleen gebruikt wordt in tijden van overvloedige regenval, omdat de riolen dan overlopen. Dat het water een etmaal lang rondgepompt wordt door een 'vijzel en een worm'. Dat de biezen het water in dat etmaal zo goed gereinigd hebben dat het terug mag naar de sloot. De Tsjechen schuifelen mee door de modder, onderwijl aandachtig luisterend naar tolk Liba van Dijk. ,,Ook in Semily hebben we een biezenveld,''  zegt Macak,'' alleen dan zonder biezen, want daar duurt de kou te lang voor. We gebruiken snel groeiende bomen, hun wortelgestel maakt het water schoon.'' Erg diep lijken de Tsjechen niet onder de indruk van het biezenveld, liever willen ze weten hoe vaak hun Driebergse collega's de rioolbuizen moeten doorspuiten. ,,Want bij ons is dat het probleem.  Er komt veel modder mee met het water dat de bergen af stroomt, de buizen moeten elke maand doorgespoeld.'' Dan is het terug naar het busje, op naar de volgende excursie. Gevraagd naar de leermomenten uit het korte bezoekje antwoorden de Tsjechen ontwijkend. ,,Moeilijk te zeggen. We gebruiken een ander systeem, want we hebben een andere omgeving, andere natuur,'' zegt Macak. ,,Waar we echt geinteresseerd in zijn, is hoe jullie de mensen zover krijgen dat ze het afval keurig gescheiden aan de straat zetten. Bij ons gebeurt het nog al te vaak dat het vuilnis achter een heuveltje wordt gestort.''
 

naar boven


 (07/10/99)

Herhaling van zetten rond Akkerweg

driebergen_ Juridisch steekspel en zachte emoties wisselden elkaar gisteravond af in het trouwzaaltje van buitenplaats Sparrendaal. Onderwerp van gesprek was de moskeebouw aan de Akkerweg. Grootste winst is dat er uberhaupt weer gepraat wordt.

Directe aanleiding voor de bijeenkomst was de tijdelijke vestiging van de twee noodgebouwtjes die sinds drie jaar het onderkomen vormen van de Driebergse Turken en Marokkanen. De gemeente heeft de vergunning met twee jaar verlengd, omwonenden maken hiertegen bezwaar.
In de hoorzitting van de bezwaarcommissie mochten de partijen gisteravond hun standpunten toelichten. In het kielzog van de woordvoerders traden ruim vijftig belanghebbenden de monumentale trouwzaal binnen, die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een rechtszaaltje. Schuchterheid bij de grotendeels bejaarde buurtbewoners zorgde aanvankelijk voor heel wat lege stoelen tussen de allochtone en autochtone Driebergenaren, maar het gebrek aan zitplaatsen maakte hier al snel een eind aan.
N. Geurts, woordvoerder van de omwonenden, beet het spits af met een lang, juridisch expose. Volgens Geurts is de verlenging niet rechtsgeldig, omdat aan de belangrijkste voorwaarde voor tijdelijkheid, namelijk het in gang zetten van een permanente oplossing, niet voldaan wordt. B. ter Horst, namens de gemeente, stelde dat er wel degelijk hard gewerkt wordt aan de definitieve bouw van de ontmoetingsruimte. Inmiddels is de tekst van een voorlopige koopovereenkomst voor de grond gereed. Ook wordt nog deze maand een bestemmingswijziging voorbereid. Wethouder Van de Kletersteeg antwoordde aarzelend op de cruciale vraag hoe hard de plannen zijn: ,,Wat het college betreft kan de bouw in twee jaar zijn afgerond''.
Naast de strikt juridische strijd bood de bezwaarcommissie ook ruimte aan gevoelens van belanghebbenden. J. Elzenga mocht het woord voeren namens de bewoners van Beukenhorst, een complex van serviceflats naast de gebedsruimtes. Elzenga misgunde de Turken en Marokkanen allerminst een eigen plek, maar stelde dat die plek beter op een andere locatie gevonden kon worden. ,,We zijn hier in Beukenhorst komen wonen om een rustige oude dag te beleven. Ik ben bang voor overlast. Niet voor de gebedsruimte, maar voor de activiteiten die er om heen kunnen, en ook zullen plaatsvinden,'' daarmee doelend op de vrees dat de gebedsruimtes een regiofunctie zullen hebben en er ook ontspoorde jongeren opgevangen gaan worden. Woordvoerder M. Alkachoutti van de Marokkaanse gemeenschap probeerde die angst vervolgens weg te nemen: ,,Het wordt een gebouw voor de Driebergenaren. Maar het wordt ook een huis van God, de deur staat altijd open. Ik ga niet bij de deur staan en vragen: bent u woonachtig in Driebergen? Er zullen zeker ook jongeren komen, om godsdienstles te krijgen, voor huiswerkbegeleiding. Maar overlast, wij zijn de eersten die daar tegen zijn,'' aldus Alkachoutti, die de buurt opriep tot toenadering: ,,Als ik last heb van mijn buurman, dan klop ik aan en vraag of het wat zachter kan. Bij ons is nog nooit op de deur geklopt.  Wij hebben al eerder geprobeerd de afstand tussen u en ons te verkleinen, tot dusver zonder resultaat. Maar nu zeg ik weer: we moeten samen, hand in hand die stap naar voren zetten.''

naar boven


 (06/10/99)

Inspreker voorkomt leeftijdsdiscriminatie

driebergen_ Een kritische inspreker heeft voorkomen dat de gemeente een leeftijdsgrens gaat hanteren bij de benoeming van de voorzitter van de de commissie bezwaar- en beroepschriften.

De vorige voorzitter is deze maand afgetreden omdat hij zeventig jaar werd. Dat was tegen zijn zin, maar het was ooit zo afgesproken met de gemeente. De gemeente wil de leeftijdsgrens van zeventig jaar officieel opnemen in de reglementen, omdat ' je na pensionering het contact verliest met de beroepspraktijk van het publiek recht en daarom niet meer goed op de hoogte bent van de jurisprudentie', aldus de burgemeester.
Inspreker C. Gerritsen van der Hoop stelde namens het seniorenplatform dat hier sprake was van leeftijdsdiscriminatie. ,, Selectie moet plaatsvinden op grond van capaciteiten. Het risico dat iemand minder geschikt is, wordt met het ouder worden misschien wel groter, maar dat zal degene toch zelf onder ogen moeten zien. Om dit aan een starre leeftijdsgrens te binden is niet meer van deze tijd,'' aldus Gerritsen van der Hoop.
Tot zijn eigen verrassing was de gehele raadscommissie het met hem eens. Raadslid C. Maas repte van een 'archaische regel' en vond het onzin te stellen dat alleen maar kennis verkregen kan worden via het verrichten van betaald werk. Volgens raadslid K. Keijzer moeten commissies en besturen wel een vorm van interne controle opgelegd worden, om te voorkomen dat iemand die niet meer functioneert toch blijft zitten. ,,Vaak durft niemand er wat van te zeggen. Maar dat hoeft niet per se een demente oudere te zijn, het kan net zo goed over een veertigjarige met een drankprobleem gaan.''

naar boven


 (06/10/99)

D66 en RPF/GPV maken voorbehoud over Sparrendaal

driebergen_ De fracties van D66 en RPF/GPV gaan niet zonder meer akkoord met de besteding van 2 miljoen gulden aan achterstallig onderhoud voor de buitenplaats Sparrendaal.

In het vorig jaar overeengekomen beleidsprogramma werd de 2 miljoen alvast uit de algemene reserve gehaald. ,,Maar dat was met een natte vinger,'' aldus C. Maas van D66. ,,Het is curieus dat het Sparrendaalplan precies sluit op die 2 miljoen,'' vond ook A. Berger van RPF/GPV, ,,het lijkt alsof er naar toegewerkt is.'' Maas en Berger vinden dat een stap is overgeslagen. ,,Die twee miljoen is een eigen leven gaan leiden. Maar we hebben het nog niet weggegeven,'' aldus Maas.
Burgemeester Van Rappard toonde zich ontsteld over de oppositie, volgens hem is de twee miljoen wel degelijk afgesproken. Uit de burgerrraadpleging maakte hij bovendien op dat ook de burger hiermee akkoord gaat. Raadslid Berger bestreed dit. ,,De burgers hebben Sparrendaal op de achtste plaats gezet. De politiesurveillanten waren nummer een.'' Volgens Maas is nadrukkelijk afgesproken dat het beleidsprogramma niet heilig is: ,,Voor de politiesurveillanten wordt waarschijnlijk extra geld vrijgemaakt. Daarmee wijken we dus af van het beleidsprogramma. Hetzelfde met het zwembad, dat moest 40.000 bezuinigen, ze krijgen er nu zelfs geld bij.''
Zowel D66 als RPF/GPV zullen pas bij de begrotingsbehandeling op 11 november hun definitieve standpunt innemen. Berger: ,,Dat is de laatste kans om af te wegen of dit grote project moet doorgaan.''

 naar boven



(??/11/99)
 
 

Van Rappard vervroegd weg

driebergen_ Burgemeester R. Ridder van Rappard gaat juli volgend jaar met vervroegd pensioen. Dat meldde Van Rappard gisteravond na afloop van de raadsvergadering, waarin ook al afscheid werd genomen van gemeentesecretaris J. Dijkman.

Van Rappard (64), wiens ambtstermijn officieel loopt tot zijn pensionering in juli 2001, verklaarde 'al langer met het idee van vervroegd aftreden te lopen', maar noemde geen reden anders dan dat het 'gewoon genoeg' is geweest. Wel gaf de burgemeester toe dat het vertrek van de gemeentesecretaris de beslissing had vergemakkelijkt. Vanochtend bracht Van Rappard een bezoek aan het provinciehuis om Commissaris van de Koningin B. Staal van zijn besluit op de hoogte te brengen. Overigens gaf de gemeenteraad gisteravond toestemming 40.000 gulden uit te trekken voor de werving van een nieuwe gemeentesecretaris door een extern bureau. Nog eens 200.000 gulden wordt uitgetrokken voor het inhuren van een interim-manager gedurende een half jaar. Het college acht het, 'gezien de vele vacatures en een aantal langdurig zieken, niet verantwoord de loco-secretaris zolang met de secretarisfunctie te belasten'. Voor tien procent van de functies in het gemeentelijk apparaat bestaat momenteel een vacature.

naar boven


(??/10/99)
 
 

NS en gemeente komen fietser tegemoet

driebergen_Elke dag overspoelt een zee van auto's en fietsen het NS-station Driebergen-Zeist. Feitelijk is het station al jaren een transferium, alleen is het er niet op berekend. Gevolg is chaos en ergernis. Voor de automobilist zit er de komende zeven jaar geen verbetering in, voor de fietser gaan NS en gemeente Driebergen nu toch iets doen.

Geroutineerd schuift Niels (20) een paar fietsen opzij in het volle fietsenrek op het stationsplein, om toch nog een plaatsje te creeren voor zijn eigen fiets. ,,Ik vind altijd wel en plekje,'' zegt Niels, die dagelijks van Driebergen-Zeist naar school in Hilversum treint. ,,Nee, aan de overkant zet ik 'm niet. Daar heb ik geen tijd voor, dan mis ik m'n trein. Eerder opstaan? Dat lukt niet,'' lacht Niels, en zet zijn fiets vast met een solide brommerslot.
Elke dag zoeken duizenden mensen rond het NS-station naar een parkeerplaatsje voor hun fiets. Ze komen uit Driebergen, Zeist, Odijk en gaan naar school, studie en werk, meestal verderop in de Randstad. Of ze komen juist uit die Randstad en stappen in Driebergen uit om op de Heuvelrug naar school en werk te gaan. Sommigen zijn handig als Niels, die vinden altijd wel een plekje voor hun fiets. Anderen zijn minder snel, ijsberen minutenlang gehaast heen en weer, speurend naar een legaal plekje. En dan zijn er nog die zich van fietsenrekken niets aantrekken, en hun fiets daar zetten waar het kan. ,,Het werd echt te gek. Tot in de hal stonden de fietsen,'' vertelt de koffiejuffrouw van de stationsrestauratie. Vorige week hielden NS en politie daarom een 'rooiactie'. Zestig 'illegaal' geparkeerde fietsen verdwenen naar het Driebergse politiebureau, betonschaar en slijptol sneden nog eens dertig fietswrakken van de rekken los.
Het stationsplein is even opgeruimd, struikelend de trein halen hoeft niet meer. Toch staan de fietsen ook nu alweer geparkeerd waar het niet mag, alle rooiacties te spijt. Wijs geworden willen NS en gemeente de steeds terugkerende situatie legaliseren, door extra fietsenrekken te plaatsen op het voorterrein ,,Ik ben heel verheugd dat we elkaar hebben gevonden in deze gezamenlijke activiteit,'' aldus H.van Tongeren van de NS, die niet weet hoeveel rekken er precies bijkomen. ,,Dat is ook afhankelijk van de 'kwak-actie' van vorige week, daaruit kunnen we opmaken hoe groot de behoefte is.'' Verder gaan NS en gemeente de overdekte stalling aan de noordkant van de N225 opkalefateren. De stalling, nu een donkere, vieze stalling met losse rekken, krijgt transparante wanden, betere verlichting en mogelijk ook cameratoezicht.  ,,Dat is mooi gevonden, transparante wanden. We gaan de wanden van alle stallingen weghalen, zodat toezicht en sociale controle beter mogelijk zijn,'' aldus Van Tongeren, die verwacht dat de maatregelen begin volgend jaar afgerond worden. ,,Wie dat gaat betalen? Ach, daar komen we nog wel uit.''

naar boven


(??/10/99)
 
 


Exploitant bewaakte stalling wil best uitbreiden

driebergen_ Sinds vijf jaar heeft station Driebergen-Zeist een bewaakte fietsenstalling. De stalling is altijd vol, vooral voor jaarkaarten en individuele fietskluisjes bestaat een lange wachtlijst. Toch heerst ontevredenheid over de exploitant. Grootste klacht is de beperkte openingstijd, na 18.30 is de stalling uitsluitend geopend voor jaarkaarthouders. ,,Jan wil best langer open, alleen moet er dan geld bij,'' aldus Ad, de assistent van exploitant Jan Peterse. ,,Het is al geen goudmijn hier, als we 's avonds open blijven kost dat gewoon geld.'' Een andere klacht betreft de onvolledige benutting van de capaciteit van de stalling. De rekken zouden te dicht op elkaar staan, bovendien zijn veel mensen niet in staat de fiets op te tillen naar de stallingen op schouderhoogte. ,,Klopt,'' zegt Ad, ,,de fietssturen zijn breder geworden, hierdoor passen ze niet altijd meer naast elkaar in het rek. Of er wordt geforceerd en er ontstaat schade. Dat is vervelend, voor ons is het ook niet leuk als de mensen mopperen en ontevreden zijn. Maar om de situatie te verbeteren is een investering nodig, en daarvoor zijn we afhankelijk van de gemeente.'' Volgens zijn assistent wil Peterse verder graag uitbreiden in ruimtelijk zin, door ook de naastgelegen stallingen langs het perron onder zijn hoede te nemen. ,,Daar is al over gesproken met de politie, die gaan hun best doen om het te realiseren.'' Bij de gemeente Driebergen weet men van dit laatste voornemen nog niets. ,,Er is ooit gesproken over uitbreiding, zowel van de openingstijden als een extra stalling,'' aldus E. Klarenbeek van de gemeente, volgens wie de kans op een extra investering nihil is. ,,De gemeenteraad heeft besloten dat daarvoor ruimte noch geld is.''

naar boven


(??/10/99)
 
 


De Rotonde is af!

driebergen_De rotonde is af! Een zucht van verlichting moet gisteren door Driebergen en omgeving gegaan zijn, want wekenlang stond het spitsverkeer tot in de wijde omtrek muurvast.

Te laat op het werk, te laat op de creche, te laat voor het avondeten. Chagrijnige vaders en moeders, boze bazen, schreeuwende kinderen. Om van dorp Driebergen of dorp Zeist naar snelweg of station te komen kostte drie weken lang minimaal een half spitsuur. 'Stapvoets' haalde het spitsverkeer niet, de eenzame wandelaar liep voorbij als ging het om een lint geparkeerde auto's, de lachende fietser vloog zelfs voorbij.
Gistermorgen kwam aan het chagrijn een einde, toen wethouder Van de Kletersteeg bij windkracht 10 een ceremonieel gordijntje opzij mocht schuiven. Met die daad opende zij de rotonde Arnhemsebovenweg-Loolaan, een langverwachte en veelbesproken rotonde. Een tel later zoefde het autoverkeer al over het verse asfalt alsof het nooit anders heeft gedaan. Fietsers moeten nog even wachten, met hun tegelpad zijn de stratenmakers nog even bezig. Want ondanks het primaat voor fietsverkeer dat ten grondslag zou liggen aan gemeentelijke verkeersplannen, krijgt de Driebergse fietser weer geen glad asfalt, maar nog altijd scheve tegels en harde stukken stoep voorgeschoteld.
Buurtbewoonster Liesbeth Brouns vindt het verkeersplein 'wel mooi' geworden, ,,alleen jammer dat er zoveel bomen voor moesten sneuvelen.'' Toch is Brouns zelf hoofdschuldig aan de dood van de bomen. Zonder haar had de Arnhemsebovenweg hier te maken gekregen met stoplichten, en een 'flessehals' onder het viaduct om daar meer ruimte te geven aan fietser en wandelaar. Rijrichtingen hadden dan om beurten door het tunneltje gemogen. Brouns startte vorig jaar een actie tegen deze 'onzinnige plannen', met als resultaat een knappe rotonde. Misschien maar goed ook, gezien het verkeersinfarct van de afgelopen weken. De Arnhemsebovenweg mag dan niet zo veel verkeersbewegingen tellen, het is kennelijk van levensbelang als verkeersader.

naar boven


(??/10/99)
 

 

Hoe hoog is een kilometer?

driebergen_ Zorg bestaat er nu de minister van plan is ook het Utrechtse luchtruim tot een hoogte van 3000 voet open te stellen voor vliegtuigen die aanvliegen op Schiphol. Vooral het Gooi zal hiermee te maken krijgen, maar ook over de Heuvelrug zullen meer vliegtuigen vliegen. Hoe storend is een vliegtuig op 3000 voet?

Rond Schiphol geldt een 'naderingverkeersgebied' van zestig kilometer, in die zone mogen inkomende vliegtuigen dalen tot 3000 voet, iets meer dan 900 meter. Vanwege de militaire vliegbasis Soesterberg, met een eigen naderingsverkeersgebied, strekt de zone zich naar het zuidoosten uit tot slechts dertig kilometer. Deze 'wegversmalling' heeft volgens de Rijksluchtvaartdienst (RLD) tot gevolg dat de capaciteit van Schiphol niet volledig kan worden benut. Gezien de verwachte groei van het luchtverkeer en de afname van militaire activiteiten op Soesterberg, wil de Minister van Verkeer en Waterstaat het Soesterbergse luchtruim vanaf mei 2000 toevoegen aan de zone rond Schiphol. Vorige week stelde de RLD de gemeentes die liggen in het uitbreidingsgebied hiervan op de hoogte. Volgens de RLD blijkt uit berekeningen dat het gebruik van de uitbreiding geen effect heeft op de geluidscontouren Schiphol, dat in de praktijk 1,5 kilometer of hoger gevlogen wordt en dat bebouwde kommen zoveel mogelijk worden vermeden. De RLD merkt verder op 'dat het in de praktijk wel mogelijk is dat overvliegende vliegtuigen op de grond hoorbaar zijn' en dat 'niet kan worden uitgesloten dat deze vliegtuigen in individuele gevallen hinder veroorzaken'.

M. Wenting (Luchtverkeersleiding Nederland):,,Het geeft ons de mogelijkheid de groei van het verkeer beter te verdelen. Je kan wel zeggen dat de mensen meer vliegtuigen gaan zien, vooral in het Gooi. Dat wil nog niet zeggen dat ze er ook hinder van zullen hebben. Vliegers blijven liever hoog zitten, alleen als de verkeersleiding er aanleiding toe ziet, zullen ze naar die 3000 voet gaan. Hoe hoog dat is? Dat is tien keer de verkeerstoren van Schiphol. Vuistregel is dat wanneer de hoogte verdubbelt, het geluid vervierdubbelt. Het blijft een kwestie van beleving: wat doe je, waar ben je, zie je het vliegtuig of hoor je het alleen? Het is moeilijk aan te geven.''

S. van der Pluim (commissie geluidshinder Schiphol):,,3000 voet is vrij laag. Maar het kan erger, hier in Haarlem mogen ze tot 2000 voet dalen. Wel is het in deze regio onderdeel van de omgeving geworden, een voldongen feit. Als je verder weg woont, en meer stilte gewend bent, dan valt zoiets tweemaal zo hard op je dak. Ik verwacht daarom zeker een toename van het aantal klachten, voornamelijk uit het Gooi.''

J. Fransen (Natuur & Milieu): ,,Dat ga je fors merken. Als het luchtruim open ligt, zullen ze 't gebruiken ook. Dan gaan vliegtuigen niet alleen naast, maar ook boven elkaar vliegen.
Hoe hoog een kilometer is? Je moet het zo zien, als een vliegtuig daalt van 6000 naar 3000 voet wordt het tweemaal zo groot.
De aanvliegroutes liggen niet vast, er wordt ook over de bebouwde kom gevlogen. In Hilversum-West hebben ze veel last nu ze daar sinds kort ook overvliegen. Ik hoop dat er veel weerstand komt. Want het is helemaal niet nodig om hier al zo laag te vliegen, een vliegtuig kan tot 40 kilometer van het vliegveld op 2000 meter blijven vliegen. Het is alleen maar makkelijker een grotere ruimte verdelen, dus minder werk voor de verkeersleiding.''

T. Wildschut (Gooise zweefvliegclub, in zijn bestaan bedreigd door de maatregel):,,Hier in Loosdrecht zitten we nu nog op het randje van het naderingsgebied, en ook nu is het al niet plezierig. En het wordt alleen maar irritanter als je weet dat het helemaal niet nodig is. De verkeersleiding gebruikt een verouderd systeem, die laten de vliegtuigen gewoon komen. Dat is inderdaad minder werk, ze hoeven niet zo te plannen. In het buitenland is het beter geregeld. Daar wordt de ruimte veel efficienter ingedeeld, met de nodige winst voor geluid, energie en tijd. De vliegers zelf vinden het ook belachelijk.''

B. Teule (piloot):,,Dat is flauwekul. Het kan natuurlijk altijd beter, maar de luchtverkeersleiding doet zijn werk goed. Hoe hoog een kilometer is? Ongeveer twee, drie keer zo hoog als reclamevliegtuigjes vliegen. Die zijn wel veel kleiner, ja. Maar ik zie het niet gebeuren dat er boven de Heuvelrug al tot 3000 voet gedaald wordt, het is alleen maar lastig om daar al zo laag te vliegen.''
 

naar boven


(??/10/99)
 
 

Buntlaan verder met project buurtpreventie

driebergen_ Het enthousiasme valt tegen, toch gaat het pilot-project buurtpreventie in de Buntlaanbuurt door. Vanaf januari houdt de buurt in de gaten of er geen vreemde snuiters bij hun buren rondhangen.

Het onderwerp buurtpreventie scoorde hoog bij de burgerraadpleging die de gemeente in het voorjaar hield. De gemeente koos de Buntlaanbuurt vervolgens uit voor een proefproject, omdat daar relatief veel woninginbraken plaatsvinden en eerder was geleken dat het draagvlak er vrij groot is. Twee maanden geleden werd de buurt gepolst over de interesse voor buurtpreventie. Met een respons van 43,6% is de limiet van 45% niet gehaald. Toch zien gemeente en politie genoeg draagvlak voor het project, omdat de bewoners die wel reageerden in overgrote meerderheid zeiden positief te staan tegenover buurtpreventie. Alleen Park Welgelegen en de Kennedylaan zijn vanwege de ondermaatse belangstelling uit het proefproject gevallen.
Gemeente en politie gaan de villabuurt in het vervolgtraject in twee delen verdelen. ,,Anders wordt het te grootschalig en voelt de buurt zich minder betrokken,'' legt wijkchef D. Koopmans uit, ,,terwijl betrokkenheid juist van kardinaal belang is.'' Een wijk zal bestaan uit Welgelegenlaan, Buntlaan. De andere wijk bestaat uit Horstlaan, Boomgaard, Coolsmalaan, Leinweberlaan en Dennenlaan. Veertien mensen hebben zich beschikbaar gesteld om als buurtcoordinator op te treden. Omdat er per wijk slechts twee nodig zijn, zal de buurt moeten selecteren. Nog in december zal overleg gevoerd worden met de kandidaat-coordinatoren, in januari worden de overige bewoners ingelicht. ,,Als er geen terugval is in enthousiasme, kan het project daarna van start,'' aldus wijkchef D. Koopmans, die de belangstelling tot dusver minimaal, maar voldoende noemt. ,,Ik zie het wel lukken, ja. Ach, de mensen moeten wat nauwgezetter op elkaar gaan letten, zonder dat het vervelend wordt, zonder dat het al te veel nadruk krijgt. Elkaar een beetje beter leren kennen, daar staat of valt het eigenlijk mee.


 naar boven


 










(30/09/99)
 
 




Gemeente verkoopt grond Akkerweg aan Turken en Marokkanen

driebergen_ De gemeente wil de grond waarop twee gebedsruimtes moeten verrijzen, alvast verkopen aan de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen. De gemeente verwacht dat de bouw van de gebedsruimtes op die manier sneller gerealiseerd kan worden.

Volgens de gemeente twijfelen veel Turken en Marokkanen er aan of  het beloofde plekje wel voor elkaar komt. Dat is lastig voor de besturen van de verenigingen, die krijgen de handen van hun achterban met vage toezeggingen maar moeilijk op elkaar. ,,Normaal geven we grond uit in erfpacht. Maar dat past niet bij hun cultuur, ze moeten iets hebben dat van hun is. Als ze de grond in bezit hebben, dan kunnen ze hun achterban wel mobiliseren. Dan kunnen ze hun plannen uitwerken en geld inzamelen,'' aldus wethouder Van de Kletersteeg.
De Turken en Marokkanen komen al sinds 1983 bijeen op de Akkerweg. Eerst was dat in een oud schoolgebouwtje, maar dat moest in 1995 worden afgebroken. In 1996 mochten de Turken en Marokkanen er een noodgebouwtje neerzetten. Bovendien zegde de gemeente toe medewerking te verlenen aan de bouw van twee nieuwe gebedsruimtes op dezelfde plaats. Daarvoor is inmiddels een schetsplan gemaakt, aan de definitieve bouwtekeningen wordt gewerkt.
De gemeente wil tegelijk met de verkoop van de grond starten met een artikel 19 procedure. Het terrein heeft al een sociaal-culturele bestemming, maar omdat de nieuwe gebouwtjes iets verschuiven ten opzichte van de oude school, is de procedure toch nodig. De gebedsruimtes komen iets dichter bij de Akkerweg te staan. Aan de Turkse solidariteitsvereniging wordt 450 m2 verkocht, aan de Marokkaanse stichting An-nasr 324 m2. Toegangswegen en parkeerplaatsen blijven in bezit van de gemeente. De Turken en Marokkanen zullen de bouw zelf moeten financieren, de gemeente stelt zich hoogstens garant als een lening moet worden aangegaan.
Overigens houdt de commissie bezwaar- en beroepschriften volgende week een zitting over het bezwaar dat omwonenden hebben ingediend tegen de verlenging van de tijdelijke huisvesting voor de Turken en Marokkanen. De omwonenden lopen al langer te hoop tegen de vestiging van de gebedsruimtes in hun wijk. Ook bij de Utrechtse rechtbank loopt de zaak al ruim drie jaar.

naar boven


 (29/09/99)

Sportclubs redden zwemclub

driebergen_ Zwem en poloclub de Zwoer lijkt gered. De subsidie aan de zwemclub wordt niet geschrapt, omdat de sportclubs gezamenlijk al voldoende bezuinigen.

Het voornemen de subsidie van 31.000 gulden aan de zwemclub te schrappen was opgenomen in het bestuursakkoord van het huidige college. Dit zou het verdwijnen van de zwemclub tot gevolg hebben gehad, omdat de club vrijwel geheel draait op subsidie. Na protest werd de bezuiniging overgeheveld naar de algemene bezuiniging op de sportclubs, die moesten daardoor geen 40.000, maar 71.000 bezuinigen. Het eerste jaar, 2000, konden ze volstaan met 51.000. Zou dit niet lukken, dan zou de zwemclub alsnog de bezuiniging krijgen opgelegd.
Na intensief overleg tussen gemeente en de clubs, verenigd in de sportfederatie, zeggen de sportclubs nu te kunnen komen tot een bezuiniging van 42.000 gulden. Het leeuwendeel van de bezuiniging wordt geleverd door hockeyclub Shinty. Door de aanleg van een kunstgrasveld wordt 30.000 bezuinigd op het onderhoud. De zwemclub denkt zelf ook met 6000 gulden minder vooruit te kunnen. Nog eens 6000 gulden wordt gevonden door de sportclubs voortaan aan te slaan voor belastingen verbonden aan de kantines.
Om tot de beoogde 51.000 gulden te komen wil de gemeente bovendien de tarieven voor huur van de sportvelden verhogen, mede omdat die tarieven in Driebergen relatief laag zijn. De gemeente concludeert dat er na het overleg met de sportclubs 'voldoende aanknopingspunten zijn om de bezuiniging voor de zwemclub in te trekken'.
Overigens heeft de sportfederatie de tariefsverhogingen afgewezen. Ook moeilijk liggen de beoogde bezuinigingen in de jaren na 2000. Om de taakstelling van 71.000 te halen, wil de gemeente de huurtarieven verder optrekken. Daarnaast moetend de sportclubs het onderhoud aan de kleedlokalen zelf gaan betalen.
Wethouder H.J. Derksen noemt de houding van de sportclubs 'constructief', maar zegt teleurgesteld te zijn over het bereikte resultaat: ,,Al in de vorige collegeperiode wilden we 60.000 gulden bezuinigen, dat is uiteindelijk niet gelukt. Eigenlijk wisten ze dus al vijf jaar geleden dat dit er aan zat te komen. Ze hadden kunnen anticiperen door zelf hun zaakjes op orde te brengen, maar ze hebben gewacht tot wij met de stofkam kwamen.''

naar boven


 (27/09/99)

Sparrendaal houdt commercie buiten de deur

driebergen_ De stichting Sparrendaal denkt te kunnen voorkomen dat de buitenplaats verwordt tot een 'kermisachtige attractie'. Met een bescheiden exploitatie en de beloofde gemeentelijke financiele injectie van 2 miljoen kan de commercie voorlopig buiten de deur gehouden worden.

,,Wij zijn eruit,'' vertelt voorzitter Peter Jense van de beheersstichting Sparrendaal bij de presentatie van het lang verwachte rapport. Lang verwacht omdat uit eerdere rapporten het beeld naar voren kwam dat Sparrendaal slechts voor veel miljoenen guldens voor de burgerij te behouden was. Dat baarde de zorg van inderhaast opgerichte concurrerende gezelschappen als de 'vrienden van Sparrendaal' en een denktankje van de plaatselijke afdeling van het CDA. ,,Maar met alle twee staan we inmiddels op goede voet,'' aldus Jense, die zegt dat de eerdere 'miljoenendans' rond Sparrendaal is teruggebracht tot een totaal van 5,4 miljoen gulden over tien jaar. Die zijn nodig om het achterstallig onderhoud in te halen, een verbouwing te realiseren en het monumentale pand te restaureren. Volgend jaar moet Sparrendaal met een 'inhaalslag'  van 1,4 miljoen eerst toegankelijk gemaakt worden voor gehandicapten. Verder wordt de keuken verbouwd en komen er audio- en communicatievoorzieningen.
Het grootste deel van het achterstallig onderhoud en de meeste restauratiewerkzaamheden zijn wegens geldgebrek op de lange baan geschoven. ,,Oorspronkelijk gingen we voor een tien, nu gaan we voor een zesje,'' aldus Jense, die zei te hopen dat de 'traagheid' van het herstelwerk aan het relatief verwaarloosde pand bespoedigd kan worden met sponsoring en het binnenhalen van rijkssubsidies. Maar voorlopig blijft er, na de inhaalslag, niet meer dan 90.000 gulden per jaar over voor het opknappen van de buitenplaats.
Ook de exploitatiebegroting is bescheiden van omvang, het bestuur gaat uit van niet meer dan drie ton per jaar. Ruim de helft van de inkomsten komt uit de verhuur van de twee naastgelegen bouwhuizen aan bedrijven. Een kleine ton wordt betaald door de gemeente, voor het huren van de ruimte voor raadsvergaderingen, ontvangsten, huwelijken en het gemeentelijk archief. Slechts 50.000 gulden is begroot voor de verhuur aan derden. Dat is niet veel meer dan ook nu al binnenkomt aan het verhuur Sparrendaal voor partijtjes na een huwelijkssluiting. Hiermee komt de stichting tegemoet aan de bezwaren van zowel de gemeenteraad als bezorgde burgers. Die reageerden geschrokken toen het stichtingsbestuur eerder liet weten dat commerciele exploitatie nodig was om Sparrendaal te redden. Hoofddoel blijft het openbaar houden van het gebouw (raadsvergaderingen, huwelijken, recepties) en het brengen van cultuur (concerten, exposities, rondleidingen). De commerciele optie wordt nog wel genoemd, maar is niet uitgewerkt. Overigens meld het rapport wel dat 'ons bestuur van mening is dat een meer commerciele benadering nodig is'.
Over de concurrentie met de elders in het dorp gelegen buitenplaats Dennenburg, waar sinds kort ook getrouwd kan worden, toonde Jense teleurgesteld: ,,Ik ben er niet echt gelukkig mee, het maakt de spoeling dun.''  Volgens burgemeester Van Rappard vervult Dennenburg alleen een aanvullende rol: ,,Daar mag alleen getrouwd worden als Sparrendaal bezet is.''
De stichting neemt voorlopig nog geen personeel in dienst voor het beheer. De catering is uitbesteed aan restaurant 'Oud Londen' uit Zeist. Voor het onderhoud aan de tuin blijft gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke plantsoendienst.
 

naar boven


 (25/09/99)

Rechts!, een, twee, drie.

driebergen_  Hoog te paard defileert het 2e Regiment Karabiniers (1815) voorbij generaal-majoor Neisingh, die staande op de trappen van Sparrendaal het tafereel tevreden gadeslaat. ,,Hoofd! Rechts!,''brult de voorste karabinier, waarna het hoofd stijf in de rechternek wordt gelegd, en het sabel strak op de linkerborst.

Ook Jaap van der Burg is een tevreden man. Dertig jaar geleden werd zijn museum 'collectie militaire traditie' opgericht, vandaag wordt hij door vrienden en collega's vergast op een jubileumviering. Hoogtepunt daarbij is een historische optocht, zeven gekostumeerde regimenten marcheren door het dorp. Aan de poort van vertek- en eindpunt Sparrendaal wordt wacht gehouden door twee 'jagers', grote besabelde mannen wier voorgangers in 1829 voor de troepen uit trokken, om het terrein en de vijandige bewegingen te verkennen. Strak in de plooi zien zij toe op publiek en genodigden. De laatsten, veelal grijs van haren maar nog immer fier rechtop lopend en dikwijls getooid met koninklijke onderscheiding, begroeten elkaar handenschuddend: ,,Herken je je schietvriendje nog?''
Na het 'voorwaarts mars!' komt de optocht in beweging. De stoet is even kort als divers en zet er, zoals militairen betaamt, stevig de pas in. Voorop de artillerie te voet uit 1815, ze slepen een kanonnetje voort over het asfalt en worden begeleid door marketensters en zoetelaarsters, vrouwen die in vroeger tijden met de regimenten meeliepen om de strijders met hun tonnetje brandewijn op de been te houden. Daarachter de Zaanse schutterij, musketten over de schouder, en de 'halve compagnie artillerie der dienstdoende schutterij van 's Hertogenbosch', ook met een kanon. Herkenbaarder zijn de pothelmen van het 4e regiment infanterie uit 1940, gevolgd door de mannen van de Nationale Reserve. Voorop peloton '48, gezien hun tred en strenge blik echte militairen, in tegenstelling tot hun gekostumeerde voorgangers. ,,Deze zijn echt hoor,'' zegt een vader tegen zijn zoontje, wanneer de infanterie '99 -rechts, een twee, drie!- voorbijmarcheert. In het voorbijgaan mompelt de sergeant naar zijn manschappen: ,,Hij heeft nog gelijk ook.''
Terug op Sparrendaal demonstreren de militairen hun kunnen met exercities, geschut en kanongebulder. Jaap van der Burg ziet het tevreden aan: ,,Mijn huwelijksdag was de mooiste dag in mijn leven, maar vandaag is toch wel de een na beste dag.''
 

naar boven


 (27/09/99)

60 asielzoekers in villa Hoofdstraat

driebergen_ De villa Nieuw-Plantwijck aan de Hoofdstraat gaat waarschijnlijk onderdak bieden aan zestig asielzoekers. De eigenaar gaat het pand eerst verbouwen, pas in januari 2000 betrekt de COA het pand.

,,Als het pand verbouwd is gaan we eerst kijken of het aan onze kwaliteitseisen voldoet,'' zegt Jan Wisch van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). ,,Als het in orde is,  gaan we een contract aan. Eerst voor een half jaar, langer doen we nooit.''
De villa en de drie bijbehorende woningen werden de laatste jaren bewoond door een twintigtal geestelijk gehandicapten  plus hun begeleiders. Na de verbouwing komen er ongeveer zestig asielzoekers te wonen. Een andere kamerindeling, het gebruik van de zolder en het ombouwen van gemeenschappelijke ruimtes tot slaapzalen moet de verdrievoudiging bewerkstelligen. ,,De eigenaar zegt er zestig mensen te kunnen huisvesten. Wij gaan uit van een bepaald aantal vierkante meters per persoon, niet van het aantal personen per kamer,'' aldus Wisch.
De eigenaar van het pand, een Amsterdamse projectontwikkelaar, is in overleg met de gemeente over de vereiste bouw- en monumentenvergunningen. Verwacht wordt dat de verbouwing begin volgend jaar is afgerond. Daarna kan de COA het pand betrekken. ,,De eigenaar is een vaste klant, die vaste kwaliteit biedt. Wij huren meerdere accommodaties van hem, ,'' aldus Wisch. De eigenaar plaatst een beheerder in het huis, de rest van het personeel komt van het COA. Het pand dient voor aanvullende opvang, en niet als centrale opvang, zoals asielzoekerscentra formeel heten. ,,Aanvullende opvang is nodig in tijden van nood, daarvoor hebben we jeugdherbergen, campings en dus ook dit soort panden,'' aldus Wisch, die zegt dat de woningnood van het COA nog steeds hoog is, ondanks een stabilisatie van het aantal asielzoekers. Nieuw Plantwijck wordt een doorstroomhuis, bewoners zullen gemiddeld een jaar in het pand verblijven in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag. Daarna krijgen ze een woning toegewezen, of worden ze uitgewezen. Al naar gelang de behoefte zal de COA het huurcontract telkens met een half jaar verlengen. Zodra het overleg tussen gemeente en eigenaar is afgerond, gaat de COA, samen met de gemeente, met omwonenden praten over de komst van hun nieuwe buren.

naar boven


 (22/09/99)

Gemeente zet welzijnsleveranciers op scherp

driebergen_ De gemeente Driebergen presenteerde gisteren het welzijnsprofiel van Driebergen. Aan de hand van deze cijfers gaat de gemeente, in overleg met de welzijnsinstellingen, doelstellingen formuleren. Als de welzijnsleveranciers die doelstellingen niet halen, zal over drie jaar mogelijk uitgekeken worden naar alternatieve welzijnsaanbieders

Gisteravond presenteerde de wethouder en zijn ambtenaren het 'welzijnsprofiel '99' van de gemeente. In het rapport vooral veel cijfers, die als een lawine over de toehoorders werden uitgestort. Die toehoorders waren bestuurders van welzijnsinstellingen als het zwembad, het seniorenplatform, de rechtswinkel, het vluchtelingenwerk en de koepelorganisatie Stichting Welzijn. Zij kregen te horen dat Driebergen rijker, grijzer en tevredener is dan de Nederlandse bevolking in het algemeen. Zo is ruim 18% van de 18.348 inwoners ouder dan 65 jaar, in vergelijkbare gemeenten is dat nog geen 13%. Een gemiddeld Driebergs huishouden verdiende in 1996 56.800 gulden, elders in het land was dat 49.400, Driebergen komt daarmee op een 39-ste plaats van de 572 gemeenten. Verder is de Driebergenaar vaker hoog opgeleid en, tegengesteld aan de landelijke trend, steeds vaker gehuwd en kinderrijk. Het aantal alleenstaanden en samenwonenden in Driebergen nam de laatste tien jaar fors af. Het aandeel allochtonen (6,3%), voor de helft Turkse en Marokkaanse Driebergenaren, is relatief laag. Het gegeven dat deze bevolkingsgroep jonger is, maakt dat de vergrijzing, die in Driebergen hard toeslaat, weer wat getemperd wordt.
Doel van de vele cijfers in het rapport is vooruitkijken, en zo de Driebergse behoefte aan welzijn in de komende anderhalve decennia in kaart brengen. Bijvoorbeeld de voorspelde vergrijzing, die baart de beleidsmakers zorgen. De komende 15 jaar zal het aantal ouderen dat intensieve zorg behoeft (nu 475) met een kwart stijgen. Omdat rijksmiddelen hiermee geen gelijke tred houden, zal de zorglast meer op gemeentelijke schouders komen te rusten. Ook is de gemeente bezorgd over het grote aantal mensen (30%) dat aangeeft 'eenzaam' te zijn.
Nu het welzijnsprofiel af is, gaat de gemeente doelstellingen formuleren. ,,In de loop der jaren zijn veel subsidies vanzelfsprekend geworden, terwijl de vraag misschien wel is veranderd,'' aldus welzijnswethouder H.J. Derksen. ,,Wat we nu hebben gedaan is inventariseren, kijken wie die burger is, waar die behoefte aan heeft. Op grond van die cijfers moeten we komen tot een soort prestatieafspraken.''  Het formuleren van doelstellingen gaat gebeuren in overleg met de welzijnsinstellingen. In vier sessies worden zij gepolst over hun interpretatie van de cijfers en hun eigen doelstellingen. In januari beslist de gemeenteraad dan over een uitgewerkt voorstel, aan de hand waarvan de subsidieonderhandelingen met de welzijnsinstellingen worden geopend. ,,Maar dan gaat het nog niet over grote verschuivingen in het budget'', zei D. Meij, opsteller van het rapport, ,,pas later, over twee of drie jaar, dan  gaan we kijken of u aan de doelstellingen hebt bijgedragen. Die evaluatie kan reden zijn om te zeggen: u voldoet niet aan de voorwaarden, wij zoeken iemand anders.''
De gemeente heeft jaarlijks 6,5 miljoen gulden te verdelen, dat is 1 gulden per inwoner per dag. Hiermee krijgt de burger een kwart van de gemeentelijke belasting (gemiddeld 1654 gulden per huishouden) terug aan welzijnsprodukten. Daarvan gaat het leeuwendeel naar de Wvg (2,2 miljoen), en de vier grote subsidieontvangers (SWD, sportclubs, bibliotheek, zwembad (alle vier rond een half miljoen).

naar boven


 (18/09/99)

Het Salomonsoordeel van bezwaarvoorzitter Meijers

driebergen_ De afgelopen vijf jaar presideerde L. Meijers over enige honderden zittingen van de commissie bezwaar-  en beroepschriften. Omdat hij de leeftijd van zeventig jaar bereikt heeft, moet hij reglementair aftreden. Een terugblik in Driebergen's bezwaarkeuken.

De maatschappelijke betrokkenheid van Laurens Meijers, voormalig directeur van de Amersfoortse sociale dienst, is groot. ,,Laatst werd ik geinterviewd door de Amersfoortse Courant, daar stond toen een boze foto bij. Dat klopt, want ik was ook boos. Boos op de verzakelijking van de sociale sector. Mijn leven lang heb ik gewerkt aan een meer humane houding in de benadering van clienten, nu wordt dat allemaal weer afgebroken.''
Meijers was de afgelopen vijf jaar voorzitter van de commissie bezwaar- en beroepschriften, een driekoppig orgaan dat oordeelt of door de burger bestreden gemeentelijke besluiten wel juist zijn uitgevoerd. Jaarlijks komt een kleine honderd bezwaarschriften binnen. Ongeveer de helft betreft bouwvergunningen, een kwart gaat over bijstands- en Wvg-uitkeringen, de rest over allerlei andere zaken.
,,Mijn eerste zitting herinner ik me nog goed. Daar zat een mevrouw wiens Wvg-vergoeding voor vervoerskosten op grond van een medisch rapport was ingetrokken. Alles klopte, mijn collega's wilden al weer naar de volgende zaak. Maar ik was niet overtuigd, en heb een second opinion doorgedreven. Gelukkig, want daaruit bleek dat de mevrouw absoluut recht had op de Wvg-vergoeding.''
Meijers is de enige niet-jurist van de commissie, neigt daarom eerder naar een Salomonsoordeel. Tegen zijn dochter, een juriste, zegt hij wel eens plagend dat het broodnodig is om de juristen bij de les te houden. ,,Wat de commissie doet is een zaak toetsen aan de algemene wet bestuursrecht. Het is een strikt juridische toetsing, we kijken of de wet wel correct uitgevoerd is. Ik heb wel eens moeite met die legalistische benadering. Soms wil je de mensen gelijk geven, omdat je voelt dat ze ergens gelijk hebben. Maar is de zaak juridisch goed verlopen, is er geen fout gemaakt, dan kan je ze dat gelijk niet geven. Bij de zaak over de zalmsnip kon dat wel. Die wet rammelde, kon op meer manieren geinterpreteerd worden. Wij hebben toen gepleit tegen de interpretatie van de gemeente en voor gelijkberechtiging.''
Nog twee zittingen noemt Meijers memorabel. Over de uitbreiding van zwembad De Zwoer, waartegen omwonenden te hoop liepen. En over de onderkomens van Turken en Marokkanen aan de Akkerweg, ook daar kwam een deel van de buurt in 't geweer. ,,Bij de eerste zaak zag je dat de bezwaren kwamen omdat de overlegfase was overgeslagen. Uiteindelijk is men in overleg tot een redelijke oplossing gekomen. De tweede zaak was indringend, omdat het plaatsvond in een bomvol Sparrendaal. Wat me toen opviel is dat de bezwaarders zo extreem hun best deden verdachtmakingen van moslimvijandigheid te voorkomen. Op mijn aandringen heeft de burgemeester toen zelf het verweer gevoerd, maar kennelijk heeft dat het overleg niet vlot getrokken.''
Meijers is tevreden over de wat hij noemt 'de inwendige zending' die als gevolg van de commissie binnen het gemeenteapparaat heeft plaatsgevonden. ,,In de eerste jaren liepen de ambtenaren die het verweer voerden nog wel eens te losjes binnen, zo van: ik zal wel even uitleggen hoe het zit. Soms leverde dat pijnlijke momenten op, als de bezwaarder meer kennis van de wet bleek te hebben. Nu zie je dat de ambtenaren hun zaak goed voorbereiden.''
Nog tevredener is Meijers over het dalende aantal bezwaarschriften. ,,Dat is mede te danken aan de mondige burger. Die wendt zich tegenwoordig al voordat hij een aanvraag doet tot de gemeente, zodat die kan aangeven hoe de aanvraag aangekleed moet worden. In dat overleg, dat voorstadium, worden veel onduidelijkheden en misverstanden al weggenomen.''
Naast al het positieve heeft Meijers toch ook nog een pijnpuntje: ,,Secretarissen van de commissie zijn veelal ambtenaren van de gemeente. Niet zelden moet de secretaris een zaak voorbereiden en presenteren waar hij of zij zich als ambtenaar al in heeft verdiept. En anders is het een zaak waar hij of zij door een directe collega op wordt aangesproken. Ofschoon ik weet dat het allemaal in alle eerlijkheid gebeurt, zit de secretaris dus regelmatig met twee petten op. Tegenover de burger zou het beter zijn als daar iemand van buiten de eigen gemeente zit.''
 
 

De Hoorzitting.

Driebergen_ De sfeer in het kleine zaaltje naast de ingang van het gemeentehuis is plechtig. De commissie, bestaande uit drie leden en een secretaris, schaart zich achter de aaneengeschoven tafeltjes. Voor hen een rijtje bordjes, waarop in grote blokletters hun naam. Rechts in de hoek een tafeltje met kopjes en thermoskannen, maar die blijven onaangeroerd. Bezwaarden en verweerders worden binnengeleid, met hen sluipt spanning mee het zaaltje in. Voorzitter Meijers, een correcte verschijning met lintje op de borst, nood hen aan de tafeltjes tegenover hem. Bezwaarders en verweerders krijgen om de beurt het woord, in drie rondes mogen ze hun verhaal houden. Meijers luistert aandachtig, fronst de wenkbrauwen, stelt vragen, helpt de sprekers hun grieven duidelijk te formuleren, maant tot orde wanneer in de rede gevallen wordt. Bijzaken en sentimenten die met de argumenten meekomen, krijgen ook zijn aandacht. De geladen sfeer verandert daardoor in een normale gesprekstoestand, waarin beide partijen ruim de tijd krijgen hun standpunten naar voren te brengen. Dan volgt een blik op het horloge, vouwen de handen zich samen, worden de sprekers bedankt. De deuren sluiten, de commissie gaat zich beraden, uitspraak volgt binnen vier weken.

naar boven


 (05/09/99)

Villa voor asielzoekers

driebergen_ Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft haar oog laten vallen op een leegstaande villa aan de Hoofdstraat. Mogelijk gaat de COA het pand huren voor kleinschalige opvang van asielzoekers.

,,We zijn er inderdaad mee bezig,'' is het enige wat W. van Bastelaar van het COA over de plannen kwijt wil. Van Bastelaar vindt het nog 'te prematuur' om dieper op de zaak in te gaan. Gezien de omvang van het pand gaat het om aanvullende opvang, en niet om een grootschalig asielzoekerscentrum. De villa, Nieuw Plantwijk geheten, staat aan de Hoofdstraat, tegenover de stoplichten naar Nijendal. Het gebouw wordt omgeven door drukke verkeeraders, kantoorpanden, gelijksoortige villa's en ruim betuinde  bungalows.
De villa, en een drietal woningen erachter, waren tot voor kort in gebruik als gezinsvervangend tehuis voor geestelijk gehandicapten en bood plaats aan maximaal 22 bewoners. Het pand werd onlangs overgenomen door een projectontwikkelaar, die het vervolgens aanbood bij het COA.
Volgens de gemeente, die zegt zelf ook door het COA in het ongewisse te worden gelaten, vindt volgende week een gesprek met het COA plaats. De gemeente had eerst een communicatieplan willen opstellen, maar bracht het nieuws reeds gisteren per ongeluk naar buiten.
Nog maar enkele maanden geleden verzocht de gemeenteraad, naar aanleiding van de Kosovo-crisis, het college te onderzoeken of vluchtelingenopvang in Driebergen mogelijk was. Verschillende raadsleden vonden dat de gemeente, die toch ruim voorzien is in grote kantoorpanden en conferentiecomplexen, te weinig deed om geschikte locaties voor de opvang van vluchtelingen te vinden. Wethouder H.J. Derksen toonde zich destijds verrast door de wens van de raad en merkte dienaangaande op 'dat het ministerie zelf uitstekend plekjes weet te vinden voor opvang'.

naar boven


 (04/09/99)

 Tepelaan wordt Ien Daleslaan

driebergen_ Ondanks een internetactie en een extra commissievergadering blijven de laatste vier nieuwe straatjes in Driebergen vernoemd worden naar notabelen uit de vorige eeuw en de eeuw daarvoor. Slechts de Alfred Tepelaan zal omwille van de woordspeling moeten wijken, het straatje zal nu Ien Daleslaan gaan heten

Webmaster Renk Knol van internetsite Driebergen.net startte de actie vorige week uit ergernis over de keuze van de gemeentelijk straatnamencommissie. Deze stelde voor een viertal aan te leggen straatjes rond het woningbouwproject op het voormalige terrein van de firma Hoek te vernoemen naar vier Driebergse notabelen uit de 17e en 18e eeuw. Volgens Knol, zelf ooit lid van een straatnamencommissie, was dit een onlogische keuze. In een wijk waar de straten de namen dragen van roofdieren, bereden de commissieleden met hun voorstel vooral hun eigen religieuze stokpaardjes.
Zesentachtig mensen bekeken de webpagina waarop de oproep vorige week stond, vijftien daarvan stuurden in totaal 61 alternatieve namen in. De meeste borduurden voort op het thema dierennamen. De Das, de Fret, de Egel, of de Dassenburcht komen het meest in de buurt van de aanliggende straat, de Hermelijn. Een tweetal inzenders zocht het in de amfibieen (kikker, salamander, ringslang, hagedis), een andere gekscheerde wat met vogels als kleiduif, wipkip, weerhaan en slavink. Leuk was ook de inzender die voorstelde de straten de Angsthaas, de Schijtlijster, de Brulaap en de Miereneuker te noemen, 'om te verwijzen naar zowel omwonenden als het gemeentebestuur', daarmee doelend op de weinig harmonieuze manier waarop het overleg over het project tussen buurt en gemeente is verlopen.
Ander inzenders zochten het in de schilders (Mondriaanstraat, Appelstraat) de antroposofen (Lievegoedlaan), joodse en Arabische filosofen en wetenschappers (Spinoza, Mendez, Avicenna) of in de recente geschiedenis van het stukje land (Hoekhof, Jan Winkelhof, de Hoekse Twist). Opvallend was verder het inzenden van welzijnswethouder Derksen. Hij merkte op dat 'college en raad al een richting hebben bepaald, waarvan niet snel van zal worden afgeweken', maar vond wel dat  'hoe breder de maatschappelijke discussie, hoe serieuzer ermee omgegaan zal moeten worden'.
Renk Knol heeft het lijstje met 61 alternatieve namen inmiddels voorgelegd aan de raadsleden. ,,Dat is natuurlijk te laat,'' reageert raadslid en straatnamencommissielid Kees Keijzer, ,, want we moeten nu een naam hebben. Waarom nu al? Voor de projectontwikkelaar, die wil zijn huizen vast verkopen, en moet een straatnaam hebben.''  Keijzer heeft vanwege de 'commotie' een extra raadscommissievergadering in laten lassen. ,,Om een nieuw voorstel voor te leggen. Grotendeels hetzelfde, allen de Tepelaan is vervangen door de Ien Daleslaan (Dales was ooit plaatsgenote en directeur van Kerk en Wereld). Daarmee hebben we in elk geval een vrouw erbij, en een primeur, want nergens is nog een Ien Daleslaan.''
Webmaster Renk Knol noemt zijn actie ondanks het uitblijven van wezenlijke veranderingen geslaagd. ,,Ach, het is zo onbelangrijk eigenlijk. Ik gooi nog een dobbelsteen, en verloot de taarten. Toch, er zijn veel reacties gekomen. Ik denk dat ik hiermee doorga. Bijvoorbeeld over het noodlijdende zwembad de Zwoer. Moet die meer subsidie krijgen of moeten ze de prijs van de kaartjes verhogen?''

naar boven


(30/08/99)

Driebergen.net start straatnamenactie

driebergen_ Op de internetsite WWW. Driebergen.net is een actie gestart om tot komen tot alternatieve straatnamen voor het nieuwe wijkje op het terrein van Hoek. De door de straatnamencommissie voorgestelde namen werden vorige week met weinig enthousiasme begroet.

De vier aan te leggen straatjes in de wijk zouden de Floorlaan, de de Heerlaan, de Tepelaan en de van Lutzenburglaan moeten gaan heten. De straten worden daarmee vernoemd naar Wulfert Floor, Johannes de Heer, Alfred Tepe  en Aart van Lutzenburg, allen vooraanstaande Driebergse notabelen uit de 17e en 18e eeuw, vooral op kerkelijk gebied.
De straatnamencommissie, waaronder burgemeester Van Rappard en raadslid Kees Keijzer, kwam met de vier namen na vruchteloze pogingen namen te vinden die beter in de wijk passen. De wijk zelf heet Wildbaan, en rond de nieuwe straatjes lezen de bordjes namen als de Wezel, de Marter, de Hermelijn en de Jachtlaan.,,We hebben het geprobeerd, maar we konden geen kleine roofdiernamen meer verzinnen,'' verdedigde Keijzer zijn commissie, ,,Trouwens, die roofdiernamen, dat is toch een modegril van de zeventiger jaren. Elke gemeente heeft wel een Hermelijn. Alleen Tepelaan, dat kan misschien beter Tepeweg worden.''  Ook burgemeester Van Rappard zei niet verder te kunnen komen als Spitsmuis, of kleine Woelrat, volgens hem geen passende namen voor de nieuwe straatjes.
Renk Knol, webmaster van Driebergen.net, is de keus van de straatnamencommissie in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Het is niet super belangrijk, maar ik erger me dood. Natuurlijk zijn er nog kleine roofdieren over. De das, de mol, de dassengang. Trouwens, daar vlakbij komt een biezenveld, dan kan je ook aan amfibie‰n als ringslang en salamander denken, die komen daar ook voor.'' Uit ergernis heeft Knol op zijn Driebergen.net een oproep geplaatst om tot een lijstje alternatieve namen te komen. ,,Ik heb zelf ooit in zo'n commissie gezeten, dus ik weet een beetje hoe dat gaat. Veel commissieleden berijden hun eigen stokpaardjes, die zien het belang van een logische en duidelijke straatnaamgeving niet in. Het zijn de laatste nieuwe straten in Driebergen. Ik denk dat  ze hiermee de laatste kans grijpen om die mensen te vernoemen. Terwijl die Johannes de Heer bijvoorbeeld een gevaarlijk soort nationalist was.'' Knol hoopt op veel inzendingen, hij zal de verzamelde namen aanbieden aan de burgemeester. ,,Als het daarop tot een wijziging komt, dan ontvangen de winnende inzenders een taart naar keuze.'' Inzenders hebben weinig tijd, op donderdag 16 september beslist de gemeenteraad over de naamgeving.
 
 

naar boven


 (26/08/99)

Gemeente pacificeert Hoekse Buren

driebergen_ De meerderheid van de Hoekse Buren zal woningbouw op het voormalige terrein van de firma Hoek niet meer in de weg staan. De gemeente heeft hun bezwaren grotendeels weggenomen.

De meeste bezwaren op het ontwerp bestemmingsplan hadden betrekking op een hoge en brede aarden wal die het voormalig bedrijventerrein scheidt van de achtertuinen van Jachtlaanbewoners. De Jachtlaners vreesden voor hun privacy, omdat de wal mogelijk een openbaar wandelpad zou worden, zou verdwijnen danwel bij de tuinen van de nieuwe woningen gevoegd zou worden. De gemeente heeft het bestemmingsplan daarop aangepast. Jachtlaanbewoners krijgen nu de mogelijkheid de aarden wal tegen een symbolische prijs te kopen. Voorwaarde is wel dat alle 18 bewoners de wal overnemen, anders wordt het volgens de gemeente een te complexe situatie. Mocht er een bewoner uitvallen, dan gaat verkoop niet door en vervalt de wal ofwel aan de nieuwe woningen aan de andere zijde van de wal, ofwel de wal wordt afgevlakt en verkocht. Omdat de wal verontreinigd is, zal de verkoop dan wel tegen marktprijzen geschieden. ,,We hebben eigenlijk maar een optie,'' aldus Jachtlaan-woordvoerster R. Putman. ,,en dat is die wal overnemen. Maar die verontreiniging is een heikel punt, misschien dat iemand daarover valt.''
De verwachting is dat de tien Jachtlaners die bezwaar aanvoerden hun bezwaar nu intrekken. Anders ligt dat bij de vier bezwaarden van de Warande, zij gaven gisteravond aan tot de Raad van State door te gaan. ,,In de bouwtekeningen wordt nergens een dwarsprofiel geschetst. Als je dat wel doet, dan doemt er iets massaals op achter onze woning,'' zei Warandebewoner A.Kooistra, doelend op de drie appartementencomplexen die aan de oostkant van het terrein worden neergezet. Volgens de Warandebewoners betekent dit een aantasting van hun privacy, omdat hun nieuwe overburen vrij uitzicht hebben op hun achtertuin en achterkamers. ,,Ze kijken zo bij ons naar binnen.'' Wethouder R. van de Kletersteeg zei dat er al veel gepraat en gedaan is om aantasting van de privacy te voorkomen. ,,We hebben de galerijen inpandig gemaakt en de woongedeelten gedraaid. Alleen vanuit de slaapkamer en de keuken is nog zicht op de overzijde. Een blinde muur kan ik er niet van maken, dat is bij wet verboden.'' Overigens werd de wethouder door zowel raadsleden als Hoekse Buren geprezen om de manier en regelmaat waarmee gemeente en omwonenden om de tafel zitten. Ook met de Hoekse Buren aan de zijde van St. Hubertuslaan en de Hermelijn is overleg nog gaande. Overigens zal het voorlopig nog niet daadwerkelijk tot bouwen komen, eerst moet nog een artikel 19 procedure doorlopen worden. Bovendien kan ook daar weer bewaar tegen gemaakt worden.
 

 

naar boven


 (28/08/99)

SWD wisselt van voorzitter

driebergen_ De Stichting Welzijn Driebergen (SWD) bereikt met haar welzijnswerk en cursussen jaarlijks ruim vierduizend mensen, dat is bijna een kwart van de Driebergse bevolking. De SWD is een onderneming met een omzet van meer dan een miljoen gulden, heeft zeven beroepskrachten in dienst en is afhankelijk van driehonderdvijftig vrijwilligers. Afgelopen week wisselde het bestuur van voorzitter. Een gesprek met de gaande en de komende man.

Huub Schrijver:,,Eigenlijk ben ik wel aardig.''

Vice-voorzitter Stolk sprak van een 'lastig jong', wethouder Derksen van een 'geduchte tegenstander'. Jongerenwerkster Duyvekam hield zijn stijl op 'lekker opstandig', ,,en dan altijd die glimlach erna. Zo van: zie je, 't is toch weer gelukt.'' Vorige week nam de SWD afscheid van Huub Schrijver, de man die de SWD in drie jaar tijd terug op poten zette door soms als een olifant door de porceleinkast te razen. ,,Ik heb het wel eens een beetje bont gemaakt,'' zei hij bij zijn afscheid, ,,daarvoor excuses. Maar eigenlijk ben ik wel aardig.''
Schrijver: ,,Het is een stijl die bij mij past. Vaak ook kies ik voor consensus, maar dat paste hier niet. De verwarring en verbijstering was daarvoor te groot, het was een chaos bij de SWD toen wij drie jaar geleden aantraden. Dat moest dus pittig aangepakt worden. Want veel mensen zijn afhankelijk van de SWD,  voor sommigen is de SWD zelfs pure noodzaak. Denk aan de alarmdienst, aan tafeltje-dekje, aan de Schakel. Zonder de SWD zouden veel mensen veel missen. Dus het moest gewoon gaan lopen.''
,,De SWD is absoluut een shotgun wedding geweest, geen van de bronorganisaties wilde fuseren. Achteraf heeft de gemeente gelijk gekregen, want er is structureel drie ton bezuinigd. Maar het werd wel erg snel op ons bordje gekieperd, aan randvoorwaarden was nog niet voldaan. Dat kon niet, dat hebben we hard gespeeld. Daarna heeft de gemeente goed meegewerkt.''
,,De organisaties die in de SWD opgingen hadden een eigen gebouw, een eigen budget. Nu moesten ze allemaal inschikken, tolerantie tonen. Een beetje sigarenrook groeide soms uit tot een enorme ruzie. De onzekerheid gierde af en toe door het gebouw. Daar ben ik wel eens confronterend geweest, noodgedwongen. Want de emoties moeten er eerst uit, pas daarna kan je praten''
,,Het jongerenwerk was dood. De vrijwilligers daar waren bijna in staking, en eerlijk gezegd: ze hadden gelijk. Daar hebben we hard aan gewerkt. Ook wethouder Derksen heeft daar goed werk gedaan. Geen mooie verhalen gehouden, maar concreet hulp geboden. Het buitenlandse vrouwenwerk draait nog steeds niet zoals het moet. Maar het voorwerk is gedaan, en de behoefte is er. Dus het moet er gewoon komen''
,,Er zit nu een fantastisch team, met de nodige wind-mee kaarten. Een team dat organiseert, professionele ondersteuning biedt aan al die vrijwilligers. Die het ze makkelijk maakt te functioneren. Het is tijd voor mij om weg te gaan, tijd voor een andere, rustiger stijl van besturen. Ook omdat ik vrees dat hier en daar nog het nodige argwaan tegenover mij bestaat, zowel binnenshuis als bij de gemeente.''
,,Ik ben bezig met een eigen bedrijf, ga bemiddelen tussen overheid en bewonersgroepen, noem het facilitator, proces-manager. De overheid maakt plannen, maar direct daarna roepen mensen al: teugen! Vaak uit puur eigenbelang. Daar tegenspel aan bieden, dat wil ik. Ook door de overheid te laten zien wat het gevolg is van hun handelen. Zie het verhaal van De Kievit, waar overlast ervaren werd. Dat heeft de gemeente zo slecht aangepakt, op een gegeven moment krijgen wij het zelfs op ons bordje. Uiteindelijk heeft iemand het idee gehad er een bemiddelaar bij te roepen. Die had het zo voor elkaar. Jammer dat het pas tot praten komt als er al zoveel schade is aangericht.''

Gert Radstake:,,Ik oog misschien rustig, maar ik ben scherp.''


 





Gert Radstake (50) is de nieuwe voorzitter van de SWD. Radstake is sinds 1987 directeur van de AWV, die hij omvormde van woningbouwvereniging tot stichting. Als directeur van de AWV heeft Radstake met bijna tweeduizend woningen een kwart van de Driebergse huizenvoorraad in handen, als voorzitter van de SWD gaat hij nu een organisatie besturen die een kwart van de bevolking bedient. Radstake, afkomstig uit Twente, woont sinds '88 in Driebergen en is opa van drie kleinkinderen.
,,Ik hou van besturen, ook in mijn vrije tijd. Ik zat al op mijn zeventiende in het bestuur van de korfbalclub. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden met besturen. Van de SWD weet ik weinig, al woon ik op nog geen vijftig meter hier vandaan. Ik heb alleen het cursusboekje ingezien, en ik ken natuurlijk een hoop mensen die hier rondlopen. Maar verder weet ik niets van de organisatie. Dus ik kan moeilijk zeggen waar ik nadruk op ga leggen, waar ik naar toe wil.''
,,Ik kom misschien rustiger over dan de vorige voorzitter, maar ik kan heel scherp zijn. Ik denk dat het ook niet verstandig is om alleen maar in het rustige vaarwater te blijven. Wel geloof ik in het besturen op afstand, ik zie het bestuur in de toekomst een meer toezichthoudende rol spelen. Het vorige bestuur zat hier bijna dagelijks. Dat wil ik niet, ook niet teveel vergaderen, liever af en toe met de benen op tafel praten over wat we willen met het welzijns- en vrijwilligerswerk in Driebergen.''
,,Ik vind het een hele uitdaging om de voorwaarden te scheppen waarin personeel en vrijwilligers goed kunnen functioneren. Belangrijk daarbij is de brugfunctie tussen vrijwilligers en gemeente, dat die elkaar goed verstaan. Waar ik me het eerst voor ga inzetten is de jeugd, de Nix-soos. Er wordt nog steeds niet gebouwd. Ik ga me desnoods bemoeien met de uitvoering, maar de Nix moet nog dit jaar af zijn. En er moet eindelijk een jongerenwerker komen''
,,Als directeur van de AWV praat ik natuurlijk al regelmatig met de gemeente, maar dan met een andere wethouder, andere ambtenaren. Over twee weken praat ik voor het eerst namens de SWD met de welzijnswethouder en zijn ambtenaren.. De gemeente heeft tegen het eigen voornemen in toch de kaasschaaf gehanteerd, wil ons 50.000 gulden laten bezuinigen. Daar heb ik geen zin in. We kunnen best praten over extra activiteiten, maar zomaar een halve ton inleveren, nee.''

 naar boven


(20/08/99)

Onderbroeken fraaier dan verloederd bushokje

driebergen_ Met veel fanfare onthulde wethouder Van de Kletersteeg gisteren de laatste van zesentwintig nieuwe bushokjes. Zeven jaar hikte de gemeente aan tegen de beslissing om de versleten en besmeurde bushokjes te vervangen door van reclameposters voorziene glimmend nieuwe abri's.

,,O, wat mooi,'' roept Zr. Odilia Eggink verrukt, wanneer de wethouder het gordijn rond de glazen abri opentrekt. In februari nog schreef Zr. Odilia een brief aan de gemeente, om te vragen of ze niet wat oude planken hadden liggen om het bushokje voor verzorgingstehuis Beukenstein dicht te timmeren, want tocht en regen hadden er vrij spel. ,,Vrij snel daarna kreeg ik antwoord, in augustus zouden alle bushokjes vervangen worden door nieuwe.''
Zr. Odilia was niet de enige die de gemeente attendeerde op de staat van de bushokjes. Al sinds jaar en dag klaagt de burgerij over de aanblik en het comfort van de versleten bushokjes, in de zeventiger jaren opgetrokken uit gele panelen en bruin plexiglas . Gisteren lieten wel drie wethouders, de ambtelijke top en verschillende genodigden zich per paardentram vervoeren naar het bushokje aan de Melvill van Carnbeelaan, om daar een ritueel einde aan de discussie te maken. ,,Waarom met de paardentram vraagt u zich af. Nou, omdat die bijna net zo oud is als de oude bushokjes,'' zei wethouder Van der Kletersteeg, die memoreerde dat de gemeenteraad als sinds 1992 over de bushokjes praat.
Ook de raadsleden Golverdingen en De Jong mochten mee op de paardentram, en na afloop feestelijk nippen aan een glaasje alcoholvrije champagne, ter beschikking gesteld door abribeheerder TDI, voorheen Alrecon, die de bushokjes gratis levert en onderhoudt. Volgens de raadsleden is het vooral een geldkwestie geweest die de gemeenteraad al die jaren weerhield van het besluit de bushokjes te vervangen. Volgens wethouder Van der Kletersteeg was het juist de raad zelf die de beslissing tegenhield, omdat ze moeite hadden met reclameposters in de straten van Driebergen. Ambtenaar Oostdijk denkt dat ze allebei een beetje gelijk hebben, hoewel de raadsleden veel tijd nodig hadden te wennen aan het idee dat een onderbroekenreclame misschien wel minder storend is dan een verloederd, ondergekalkt en versleten bushokje. ,,Maar zelf nieuwe abri's neerzetten had ons een half miljoen gekost, nu niets.'' Eerder bedong TDI dat het als wederdienst ook vier grote billboards mocht neerzetten in het dorp. Dat heeft Oostdijk teruggepraat tot twee kleintjes. TDI gaat de posters in de nieuwe abri's wekelijks vervangen, en de abri's zelf om de drie weken schoonmaken. Tenzij het hokje besmeurd of vernield is, dan komt de onderhoudsploeg binnen een etmaal de schade repareren. Want schone en hele abri's blijven schoon en heel, zo heeft de ervaring geleerd. ,,Een abri kost ons gemiddeld 1000 gulden per jaar aan reparatie en onderhoud,'' weet Marja te Velde van TDI. ,,Abri's rond scholen en uitgaanscentra komen hebben nogal wat te lijden. Posterdiefstal, gebroken glas, dat komt het meest voor. Maar als ik hier zo om me heen kijk, dan denk ik dat de hokjes in Driebergen wel onder het gemiddelde blijven.''

naar boven


 (19/08/99)

Twijfel over voortzetting politiesurveillanten

driebergen_ In Driebergen blijkt de roep om ordehandhaving en verkeerstoezicht groot. Toch twijfelt de gemeente Driebergen over voortzetting van het contract met de politiesurveillanten. Het geld zou ook aan een stadswacht of boswachter besteed kunnen worden.

Nut en noodzaak van de politiesurveillanten zijn de afgelopen zomer geevalueerd. De twee surveillanten, politieagenten met beperkte bevoegdheden, begonnen maart '97 met hun werk. Voornaamste doel was met hun aanwezigheid op straat de kleine criminaliteit, het vandalisme en gevoelens van onveiligheid te verminderen.
Het nut van de surveillanten, die een kleine 150.000 gulden per jaar kosten, is niet overtuigend bewezen, zo blijkt uit de evaluatie. Zo zijn de surveillanten meer dan eens ingezet voor 'gewoon' politiewerk en was vanwege ziekte en personeelsgebrek grotendeels sprake van slechts een enkele surveillant. De plaats van de tweede surveillant is inmiddels opgevuld door een gewone politieagent. Die is van de loonlijst van de politie afgehaald en wordt tijdelijk betaald door de gemeente, iets wat burgemeester Van Rappard als 'oneigenlijk' gebruik van gemeentegeld betitelt.
Toch is de roep om toezicht en handhaving groot. In de in het voorjaar gehouden burgerraadpleging zette de Driebergse bevolking de surveillanten met grote voorsprong op nummer 1 van het wensenlijstje. Ook de in de evaluatie geinterviewde 'sleutelfiguren' (beheerders sport- en jeugdcentra, seniorenplatform, ondernemers) zijn in grote meerderheid voor de voortzetting van het contract met de surveillanten. Overigens is in de evaluatie gebleken dat de politiesurveillant nogal eens verward wordt met een gewone wijkagent.
Het college had bij zijn aantreden vorig jaar de politiesurveillanten al uit de begroting geschrapt. Voortzetting van het contract zou daarom een extra last van 150.000 gulden betekenen. Onduidelijk is of de gemeente wel zoveel geld wil besteden aan toezicht en handhaving, daar mag de gemeenteraad in november over beslissen. Mogelijk zal de raad het geld op een andere manier besteden, de evaluatie spreekt in dit verband over 'gemeentelijke toezichthouders'. Die zouden dan vooral moeten letten op handhaving van verkeersregels, maar ook aandacht dienen te besteden aan zaken als 'overhangend groen'.
Volgens burgemeester Van Rappard is alles nog open: ,,Het kan inderdaad ook een boswachter worden, we hebben ooit een boswachter in dienst gehad die in het hele dorp het nodige respect afdwong. Maar een stadswacht is ook mogelijk, zolang die maar opsporingsbevoegdheid heeft en een uniform draagt. Zelfs de  inhuur van een particulier beveiligingsbedrijf is niet uitgesloten.''
 

naar boven


(21/08/99)

Pilot 'buurtpreventie' voor Buntlaan

Volgende maand start in Driebergen een proefproject 'buurtpreventie'. Na de politiesurveillanten scoorde het onderwerp buurtpreventie het hoogst in de burgerraadpleging van het voorjaar. Gekozen is voor een proefproject in de buurt rond Buntlaan, Welgelegenlaan en Horstlaan. In die buurt vinden relatief veel woninginbraken plaats. Bovendien is eerder gebleken dat het draagvlak voor het project in die buurt vrij groot is. De gemeente zal de buurt voorzien van ideeen, bordjes en vergaderruimte, de rest moet komen van de buurt zelf. ,,Er moet gesuggereerd worden dat er opgelet wordt. Buren moeten elkaar wijzen op openstaande ramen, dat soort dingen. Kentekens van auto's noteren die niets in de buurt te zoeken hebben. De buurt moet een leidinggevende benoemen die alles coordineert, waar iedereen terecht kan.'' Mocht de respons op een eerste mailing onder 45% blijven, of als 70% van de respondenten niet wil meedoen, dan wordt het project alsnog afgeblazen. ,,Het project moet door de bewoners gedragen worden, anders lukt het niet,'' aldus de burgemeester, die geen verwachting wilde uitspreken over het slagen van het project in deze buurt en elders in het dorp. ,,Als een wijk goed functioneert, dan is zo'n project eigenlijk niet nodig,'' aldus Van Rappard.

naar boven


 (16/08/99)

SKDD breidt uit naar  Weideblomschool

driebergen_ De Stichting Kinderdagverblijven Driebergen-Doorn (SKDD) gaat de mogelijkheden voor buitenschoolse opvang waarschijnlijk uitbreiden en verplaatsen naar de Weideblomschool.

Als gevolg van kabinetsbeleid krijgt de gemeente Driebergen er eenmalig 276.000 gulden bij. Het geld is bestemd voor de opvang van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar die na schooltijd en in vakanties niet thuis terecht kunnen vanwege werkende ouders. Het kabinet heeft de subsidie bedoeld voor de uitbreiding van accommodatie en activiteiten voor de doelgroep.
Drie organisaties hebben verzocht in aanmerking te komen voor de subsidie: de SKDD, Stichting de Wolkenwagen (verbonden aan de Vrije School) en het Gastouderbureau Driebergen. De gemeente stelt voor de subsidie te besteden aan de opvangcapaciteit van de SKDD, de andere twee voldoen volgens de gemeente niet aan de voorwaarden verbonden aan de subsidie.
In Driebergen zijn 2125 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12. De SKDD heeft momenteel 33,75 plaatsen voor buitenschoolse opvang en een lange wachtlijst. De Stichting wil een nieuwe groep starten, maar heeft daarvoor geen accommodatie.
De gemeente wil nu een deel van de bovenverdieping van de Weideblomschool verbouwen om daar de buitenschoolse opvang van de SKDD te huisvesten. Ruimte die vrijkomt aan het kinderdagverblijf aan de Engweg kan dan gebruikt worden voor de dagopvang voor kinderen tot 4 jaar, daarvoor bestaat ook een wachtlijst. De verbouwing van de Weideblomschool zal ongeveer 250.000 gulden gaan kosten. Eenderde zal gefinancierd worden uit het potje onderwijs, 184.000 gulden komt uit de eenmalige rijkssubsidie voor buitenschoolse opvang. Hoe de gemeente de resterende 90.000 wil besteden is nog niet bekend.
Overigens komt na 1999 opnieuw extra geld vrij voor kinderopvang, maar dan op structurele basis. Volgens de gemeente is het mogelijk dat Stichting de Wolkenwagen en het Gastouderbureau dan wel van de subsidie kunnen profiteren.

naar boven


 (16/08/99)

Nieuwe zithoek brandweer na erfenis

driebergen_ De vrijwillige brandweer van Driebergen krijgt een erfenis van 20.000. De vorige maand overleden baronesse Van Hogendorp heeft de brandweer in haar testament benoemd.

Volgens plaatsvervangend brandweercommandant C. de Vries is het nog nooit gebeurd dat de Driebergse brandweer in een testament benoemd werd. ,,We zijn er heel content mee,'' aldus De Vries, die de baronesse nooit gekend heeft. Wel weet hij dat de brandweer de baronesse ooit te hulp is gekomen bij een brand in de villa aan de Hoofdstraat waar zij destijds woonde. ,,En iets korter geleden hebben we geholpen bij het opruimen van een boom die over haar heg was gevallen.''
De baronesse laat de 20.000 gulden formeel na aan de gemeente, maar alleen onder de voorwaarde dat het geld ten goede komt aan de brandweer. De Vries: ,,We moeten natuurlijk nog wel even met de gemeente om de tafel zitten. Maar we hebben al wel ideeen over de besteding. Onze zithoek is heel hard aan vervanging toe, dus dat lijkt me een goed doel. En we zijn bezig met de restauratie van een oude Ford-brandweerwagen uit 1947, misschien dat we daar de andere helft aan besteden.''

naar boven


 (12/08/99)

De week van je leven

driebergen_ Horden enthousiaste kinderen spoeden zich deze week van cybertent naar timmerstad, en van schminktent naar limonadekar. De terugloop in belangstelling voor de speelweek is tot staan gebracht, en het bestuur van de speelweek ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Ridder Peter Gijsbertsen (7) dwaalt wat verdwaasd over het gras van het Seminarieterrein, in zijn hand het zojuist getimmerde zwaard met schild. ,,Ik ben geen ridder. Ik ben Pacman!'' Peter heeft vandaag een pacman-gezicht opgeschminkt gekregen, gisteren was hij nog een tijger. ,,Ik heb ook kaarten gemaakt, en bakjes. En gekleid. Maar het leukst is het springkussen. En broodbakken.''
In de broodbaktent ziet vrijwilliger Marian al voor het tweeentwintigste jaar vele kinderhanden deeg mengen, kneden, op een stok plakken en dan lekker bakken. ,,Op vakantie ga ik niet. Dit is mijn vakantie.'' Zoon Hans de Wit (32) zat als kind hele dagen in de timmerstad. ,,Lekker rouwdouwen,  dat was goed geschikt voor mij.'' Nu deelt Hans zelf spijkers en hamers uit, en past hij op dat de jongens elkaar niet op het hoofd slaan, of van de torens duwen.
De Driebergse Speelweek is al jaren een succesnummer, vooral dankzij de vele vrijwilligers. Aan het eind van een lange zomervakantie, net voor de kinderen terug naar school gaan, kunnen ze nog een weekje lekker knutselen en ravotten. In de hoogtijdagen kwamen er dagelijks wel duizend kinderen naar de speelweek, de laatste jaren liep het aantal terug naar driehonderd. Oorzaken van de verminderde belangstelling zijn de vergrijzing van Driebergen en lange buitenlandse vakantiereizen waarop de ouders hun kinderen meenemen.
Vorig jaar, bij de viering van het zesde lustrum, was de stemming daarom een beetje terneergeslagen. Bovendien kreeg de speelweek te maken met het bezuinigingsspook: de gemeente stelde de subsidie van 12.500 gulden ter discussie. De raad maakte aan die discussie een voorlopig einde door in het voorjaar de speelweeksubsidie in elk geval voor dit jaar veilig te stellen.
De subsidie is van levensbelang voor de speelweek, het maakt bijna de helft van de begroting op.
Dit jaar oogt de toekomst zonniger voor de speelweek. De knutsel-, sport en speeltenten zitten vol kinderen, ziet ook penningmeester Hans Hackenitz: ,,Grappig is het dat juist die knutseltenten helemaal vol zitten. Dus die oudbakken activiteiten doen het goed. Veel ouders hebben geen tijd meer om met hun kinderen te gaan zitten knutselen, dat hoor ik ook van de kinderen.'' Philine Spruijt, de nieuwe voorzitter van de Speelweek, denkt niet dat de speelweek onder haar leiding een nieuwe koers gaat varen. ,,Natuurlijk hebben we veel ideeen, maar wereldschokkend zijn ze niet. Voorbeeld? Misschien dat we het thema wat verder moeten uitdiepen, zodat al die tenten niet alleen kleine eilandjes zijn, maar ook gezamenlijk aan een project werken.'' Spruijt ziet weinig in de suggestie van wethouder H.J. Derksen om de speelweek te moderniseren door opvang te bieden aan kinderen die tussen de middag niet naar het huis van hun werkende ouders kunnen. Spruijt: ,,De kinderen moeten vooral veel lol hebben, de speelweek moet de week van hun leven zijn. Overblijven is iets heel anders.''

Vanavond (van 20.45 tot 22.30 uur) is er op de speelweek het avondspel: Boeven beroven postkoetsen met zilverblokken, in het donkere Seminariebos. Morgen en vrijdag is er ook nog speelweek, een kaartje kost 5 gulden voor een hele en 3 gulden voor een halve dag.
 
 

naar boven


 (09/08/99)

1,8 miljoen voor opknapbeurt gemeentewerkplaats

driebergen_  De gemeentewerkplaats aan de Sportlaan is hard aan een verbouwing toe. Kou en milieuwetten dwingen de gemeente tot een forse investering. Die bleven tot nu toe uit omdat samenwerking met Doorn en Maarn onderzocht werd. Inmiddels hebben de drie gemeenten zich voor samenwerking uitgesproken, maar hebben ze een geschikte locatie niet kunnen vinden. Verwacht wordt dat realisatie van de nieuwe werkplaats/milieustraat tien jaar op zich zal laten wachten. Om die tien jaar te overbruggen wil de gemeente Driebergen de oude werkplaats voor ongeveer 1,8 miljoen gulden opknappen.

Vanuit de gemeentewerkplaats aan de Sportlaan vertrekken elke ochtend dertig gemeentewerkers om in het dorp gras te maaien, bomen te snoeien, speelplaatsen te vertimmeren, zout te strooien, blad te blazen, stoeptegels recht te leggen. 's Middags tegen vieren keren ze terug naar de Sportlaan, parkeren de wagens in de garage, bergen het gereedschap terug, hangen de overalls in de kasten en leggen nog een biljartje in de kantine.,,Maar het gebouw is niet meer van deze tijd,'' vertelt gemeenteambtenaar Kok, verantwoordelijk voor de werkplaats. ,,We hebben moeite de mileu-eisen bij te benen en voldoen hier en daar niet meer aan de arbo-wet.'' Investeringen in de gemeentewerkplaats, sinds 1978 gevestigd aan de Sportlaan, zijn de laatste tien jaar uitgebleven. In de kantine is net een nieuw koffieapparaat geplaatst, maar verder oogt het onderkomen sober en vervallen. Lastig vinden de gemeentewerkers bijvoorbeeld de kierende roldeuren van de garage, 's winters, juist als ze veel binnen werken, is het daar niet meer warm te krijgen. Ook worden milieuwetten af en toe overtreden. ,,Niet dat we illegaal lozen of zo, maar het gaat niet altijd volgens de regeltjes. Neem de zoutopslag. Die moet een drempeltje ervoor hebben, hebben we niet. En er zitten kieren in de muren, mag niet. Er loopt geen zout uit, maar toch,'' vindt Kok.
Met het verscherpen van milieuregels heeft de gemeentewerkplaats er in de loop der jaren bovendien veel werk bij gekregen. Chris Nap, beheerder van het 'aanbiedstation', wijst op een klein hokje: ,,Daar zijn we ooit begonnen met het verzamelen van chemisch afval. Dat ging er toen makkelijk in. Inmiddels hebben we er nog twee garageboxen naast moeten zetten. Het gaat heel hard, elk jaar komen er weer nieuwe regels bij.'' De laatste regel is nog maar een maandje oud. Ook afgedankt 'wit-  en bruingoed' (oude wasmachines, ijskasten, computer en televisies, etc) mag in Driebergen niet meer aan de straat gezet worden. Daarvoor staat nu een nieuwe container tussen de vele andere containers achter de gemeentewerkplaats. Voor  Nap betekent het weer extra werk, hij moet elke tv, ijskast of computer apart turven op een speciaal formulier.
Aanbiedstation is eigenlijk een  te mooi woord voor de verzameling containers waarin elke week zo'n honderd verbouwende en opruimende Driebergenaren hun puin, oud ijzer en tuinafval dumpen. Nap: ,,Er  moet wat aan gebeuren. Het is nu wel erg stoffig, en als het regent wel erg modderig. We gaan verharding aanbrengen, en een circuitje aanleggen zodat de mensen hun rommel makkelijker kwijt kunn